10.5 C
București
duminică, martie 23, 2025
AcasăActualitateMajordomul Hurezeanu, Tate și Grenell

Majordomul Hurezeanu, Tate și Grenell

-

de Bogdan Tiberiu Iacob, preluare Inpolitics

O știre bombă vine de la Financial Times: administrația Trump ar face presiuni asupra regimului de la București în legătură cu celebrii frați Tate, în sensul că aceștia ar fi prigoniți în România și că această situație ar trebui să fie îndreptată. La mijloc e băgat inexistentul nostru ministru de Externe Emil Hurezeanu, care ar fi purtat discuții la nivel înalt, inclusiv pe această temă, în timpul Conferinței de la Munchen cu emisarul special Richard Grenell. Doar că știrea e în mare măsură fake, iar cazul Tate devine foarte interesant.

”Emil Hurezeanu a avut un schimb de opinii concentrat cu ambasadorul Richard Grenell, trimisul special al președintelui Trump, în contextul Conferinței de Securitate de la Munchen. Discuția, între doi colegi ambasadori la Berlin, a vizat teme de actualitate de interes comun pentru România și SUA”.

Textul a apărut, sec, pe contul de X al MAE.
Ulterior, relatările presei despre istoricele evenimente de la Conferința de Securitate de la Munchen au consemnat convorbirile purtate acolo de ministrul Emil Hurezeanu

”Domnule ministru, după întâlnirile pe care le-ați avut cu oficiali americani și îi numesc aici pe Richard Grenell…” e începutul unei întrebări adresate lui Hurzeanu de publicația Calea europeană, într-un interviu.

Dar Hurezeanu nu suflă, în răspuns, o vorbă despre Grenell, de fapt în tot interviul, în mod curios, dat fiind că era cam cel mai greu personaj întîlnit de el la Munchen.

Altă ciudățenie de proporție: fiecărei zile din cele trei ale conferinței, siteul MAE i-a dedicat o amplă relatare separată, cuprinzînd activitățile și absolut toate întîlnirile din ziua respectivă ale lui Hurezeanu, cu fotografii de la fiecare eveniment.
Nimic despre Grenell, însă.
Mucles total.

Cum a ratat Hurezeanu poza cu cel mai important personaj la care a avut acces personal la Munchen?

Răspunsul e simplu: Hurezeanu NU s-a văzut cu Grenell la conferință, ci ”în contextul” ei.

Mai precis, conferința a debutat pe 14, iar Hurezeanu s-a văzut cu Grenell pe 13, seara, în holul hotelului unde au fost cazați participanții, dată la care apare și postarea pe contul MAE.

Ce scrie Financial Times:

”Cazul fraților Tate a fost adus în discuție pentru prima dată de oficialii americani într-o convorbire telefonică cu guvernul român săptămâna trecută și apoi urmărit de trimisul special al lui Trump, Richard Grenell, când s-a întâlnit cu ministrul român de externe la Conferința de Securitate de la Munchen, potrivit a trei persoane familiarizate cu această chestiune. O a patra persoană a declarat că a fost făcută o cerere pentru a returna pașapoartele fraților și a le permite să călătorească în timp ce așteaptă finalizarea procedurilor judiciare.

Ministrul român de externe, Emil Hurezeanu, a refuzat să comenteze schimbul de replici cu Grenell. Purtătorul său de cuvânt a declarat că Hurezeanu a inițiat întâlnirea și că cei doi „se cunosc de mult timp”, întrucât ambii au fost ambasadori la Berlin în timpul primei președinții Trump.

Purtătorul de cuvânt nu a comentat discuțiile lor specifice, dar a declarat: „Instanțele românești sunt independente și funcționează pe baza legii, există un proces echitabil”. Grenell a declarat că nu a avut „nicio conversație substanțială” cu Hurezeanu, pe care a negat că îl cunoaște. Acesta „m-a văzut pe hol” în Munchen și „mi-a cerut o întâlnire”, dar nu a existat nicio altă întâlnire ulterioară, a declarat Grenell. „Îi susțin pe frații Tate, după cum reiese din tweet-urile mele disponibile public”, a adăugat el”.

Mister lămurit: Hurezeanu nu a avut nicio discuție instituțională cu Grenell, ci pur și simplu l-a văzut în holul hotelului, s-a grăbit să-și prezinte omagiile, iar Grenell i-a tăiat-o scurt întrebîndu-l ce se petrece cu frații Tate și asta a fost tot, ceea ce explică inexistența întîlnirii ulterioare cerute de ministrul nostru. Americanul l-a cam dat și de rușine pe român, declarînd că nu îl cunoștea, fix cînd Hurezeanu împrăștiase că erau colegi vechi de ambasade, din Germania.

E de înțeles, deci, de ce a fost Hurezeanu atît de zgîrcit, inclusiv pentru Financial Times, cu informațiile legate de întîlnirea cu greul a cărui simplă postare pe X e posibil să fi adus demisia președintelui Klaus Iohanis.

De aici încolo, e de urmărit cu atenție cazul fraților Tate, dar, în ce ne privește, am paria că statutul lor se va îmbunătăți rapid.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img