spot_img
27.8 C
București
joi, iulie 25, 2024
AcasăAnalizeMaiaGate/Procurorul General al Moldovei o acuză pe Maia Sandu că i-a cerut...

MaiaGate/Procurorul General al Moldovei o acuză pe Maia Sandu că i-a cerut să facă dosare liderilor Opoziției: Și-a permis-o cred doar Plahotniuc

-

Procurorul general al Moldovei Alexandr Stoianoglo susține că șefa statului Maia Sandu i-a cerut să inițieze dosare penale pe numele mai multor persoane, printre care Igor Dodon, Vladimir Voronin și Zinaida Greceanîi. 

- Reclama -

„E prima mea apariție publică după metamorfozele politice din țară și ulterioarele intervenții, inclusiv de ordin legislativ, cu impact instituțional, precum și campania denigratoare dezlănțuită împotriva instituției și a mea personal, în calitate de procuror general (…) La opt luni de la investirea în calitate de președinte al Republicii Moldova a doamnei Maia Sandu, Procuratura în repetate rânduri a încercat să stabilească un dialog conform, bazat pe respect reciproc și o relație constructivă cu președintele țării. Din păcate, eforturile noastre au fost în zadar. În toată această perioadă, doamna președinte nu a binevoit să se intereseze despre starea lucrurilor din Procuratură, despre problemele cu care ne confruntăm sau cum ar putea să ne ajute pentru a redresa situația. Toată colaborarea și interesul domniei sale s-a rezumat la problema anchetării unor persoane și la dosare individuale”, a declarat Stoianoglo.

- Advertisement -

Procurorul general susține că apogeul colaborării Procuraturii Generale cu Președinția a fost atins la ultima ședință a Consiliului Suprem de Securitate (CSS).

„Tentativele mele de a explica faptul că examinarea unor dosare penale nu intră în competența CSS și că acest lucru reprezintă o ingerință în activitatea de urmărire penală, lucru interzis prin lege, au fost brutal combătute prin unicul argument: incompetență și lipsă de eficiență din partea Procuraturii. Apogeul colaborării noastre a fost atins la ultima ședință a CSS, organizată peste noapte, la care au fost invitați și conducătorii procuraturilor specializate. În toată cariera mea de procuror, cred că este pentru prima dată când un șef de stat cheamă șefii procuraturilor specializate la raport. Și-a permis-o cred doar Plahotniuc. Potrivit legii, Procuratura Generală poate fi reprezentată la CSS doar de către unul dintre conducătorii săi, ceilalți procurori își exercită atribuțiile în conformitate cu legea”, a adăugat procurorul general.

- Advertisement -

Stoianoglo susține că „unicul scop urmărit prin ultima ședință a CSS a fost de a ataca și acuza Procuratura de lipsă de eficiență și, respectiv, de a iniția modificările legislative pentru demiterea procurorului general: „Planul a fost transpus în realitate imediat după ședința CSS din 10 august, Ministrul Justiției prezentând și proiectul legii pregătit din timp”.

„În cadrul aceleiași ședințe, președintele țării a prezentat o listă de persoane, inclusiv reprezentanți ai actualei opoziții, cerându-ne insistent să-i tragem la răspundere penală. Pentru ca societatea să înțeleagă mai bine despre ce este vorba, îndemnăm Președinția să publice nu doar deciziile Consiliului Suprem de Securitate, inclusiv din 10 august, ci și anexele cu numele celor pe care guvernarea îi vrea cu dosare penale (…) Vladimir Voronin, Igor Dodon, Zinaida Greceanîi, nu o să dau mai multe nume, e destul”.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img