spot_img
1.1 C
București
vineri, decembrie 8, 2023
AcasăSpecialMai multe organizații neguvernamentale califică drept aberantă reanalizarea pachetului "Big Brother"

Mai multe organizații neguvernamentale califică drept aberantă reanalizarea pachetului „Big Brother”

-

Mai multe organizații neguvernamentale își exprimă îngrijorarea cu privire la insistența cu care instituțiile abilitate ale statului re-propun în regim de urgență un pachet de măsuri de supraveghere generalizată care încalcă drepturile omului și arată că un grav atentat împotriva drepturilor fundamentale este folosit de autoritățile române ca un pretext pentru a propune restrângerea acestora, transmite Agerpres.
„Organizațiile semnatare ale acestui comunicat — Miliția Spirituală; APADOR-CH; ActiveWatch; Asociația pentru Tehnologie și Internet (ApTI); Centrul Român pentru Jurnalism de Investigație (CRJI); Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI); Asociația Geo-spațial.org; Fundația Ceata; Asociația Interactive Advertising Bureau România(IAB România) — își exprimă îngrijorarea cu privire la insistența cu care instituțiile abilitate ale statului re-propun acum, în regim de urgență, un pachet de măsuri de supraveghere generalizată care încalcă drepturile omului”, se precizează într-un comunicat al ActiveWatch transmis joi AGERPRES.

În comunicat se reamintește că „acest presupus ‘vid legislativ’ este de fapt cunoscut de instituțiile statului de peste trei luni”.

„Deci solicitarea ca grupul de lucru inter-instituțional să analizeze în regim de urgență pentru astăzi, 8 ianuarie 2014, respingerea de către Curtea Constituțională a legii stocării datelor de trafic ale utilizatorilor de telefonie și internet reprezintă o măsură aberantă, care perpetuează greșelile trecutului și îngrădește drepturile fundamentale, în locul unei analize profesioniste, aprofundate, care să includă toți actorii din societate interesați de subiect”, afirmă sursa citată.

În opinia semnatarilor comunicatului, accesul la datele menționate „se poate face prin simpla clarificare a art. 152 din Codul de procedură penală”, și, întrucât „decizia Curții Constituționale de respingere a pachetului „Big Brother” datează din iulie 2014″, „‘urgența’ invocată nu reprezintă altceva decât folosirea tragediei franceze drept pretext pentru propulsarea unor agende legislative de securitate care ignoră drepturile fundamentale”.

„Orice ordonanță de urgență în acest domeniu, unde se afectează în mod direct drepturile fundamentale, ar fi neconstituțională conform art. art.115 alin.(6) din Constituția României. O tragedie nu trebuie să fie transformată într-un pretext pentru îngrădirea libertăților și ocolirea unor decizii ale Curții Constituționale!”,
se mai arată în comunicat.

Ministerul pentru Societatea Informațională a convocat, joi, în regim de urgență, grupul de lucru interinstituțional pentru analiza efectelor concrete în plan național ale hotărârii preliminare pronunțată de Curtea de Justiție a Uniunii Europene privind Directiva 2006/24/CE referitoare la reținerea datelor generate sau prelucrate de către furnizorii de rețele și servicii de comunicații electronice destinate publicului și de modificare a Directivei 2002/58/CE și ale Deciziei Curții Constituționale nr. 440 din 8 iulie 2014.

Grupul va prezenta, vineri, vicepremierului Gabriel Oprea câteva propuneri care să reglementeze regimul comunicațiilor și anumite completări la Legea privind prelucrarea datelor cu caracter personal și protecția vieții private în sectorul comunicațiilor electronice.

Curtea Constituțională a României (CCR) a stabilit, în data de 1 septembrie 2014, că organele judiciare și cele cu atribuții în domeniul siguranței naționale nu mai au acces și nu mai pot utiliza datele obținute și stocate în baza Legii ‘Big Brother’ (Legea 82/2012 privind reținerea datelor generate sau prelucrate de furnizorii de rețele publice de comunicații electronice și de furnizorii de servicii de comunicații electronice destinate publicului), până la adoptarea de către Parlament a unui nou act normativ privind reținerea datelor.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img