spot_img
23.9 C
București
duminică, august 14, 2022
AcasăAnalizeMAI INTERESANT ESTE CE A FĂCUT VICTOR PONTA DUPĂ CE A FOST...

MAI INTERESANT ESTE CE A FĂCUT VICTOR PONTA DUPĂ CE A FOST LA BAKU. UNDE A FOST PREMIERUL UPDATE: PONTA ÎN TURCIA SĂ SE OPEREZE

-

După controversata vizită la Baku, premierul Victor Ponta nu s-a întors la Bucureşti. A plecat într-o altă locaţie. La unul din cei mai buni prieteni ai săi. Gabriel Oprea şi Nicolae Bănicoiu s-ar fi întors singuri la Bucureşti.

- Reclama -

de ANDREI BĂDIN

Victor Ponta a participat vineri seară la deschiderea oficială a Jocurilor Europene de la Baku. Fotografia cu Ponta  în spatele lui Vladimir Putin a făcut înconjurul României. Mai apoi a urmat recepţia oficială. Premierul român a fost singurul dintre personalităţile participante la deschiderea oficială a Jocurilor Europene, care nu a fost invitat la recepţia oficială, conform paginii de internet a Preşedinţiei de la Baku. Dar a stat în Baku. Apoi a plecat, conform bn.24.ro, la Istanbul în avionul preşedintelui turc, Recep Tayyip Erdogan. 

În 24 aprilie, gândul.info scria despre o vizită secretă a lui Ponta la Istabul, unde a avut o întrevedere cu Erdogan. După vizită, au apărut informații potrivit cărora Guvernul negociază cu Turkish Airlines vânzarea pachetului minoritar de acțiuni de la TAROM. În acelaşi timp, Ponta a semnat pentru construirea la Bucureşti a celei mai mari moschei din Europa, Guvernul aprobând în acest sens acordarea gratuită a unui teren în zona de nord a Capitalei, finanţarea aparţinând integral guvernului turc.

În acelaşi timp, s-a deschis biroul din Bucureşti al TIKA – Agenţia de Cooperare şi Coordonare Turcă din subordinea prim-ministrului turc, pe aceeaşi stradă cu Ministerul Român de Externe.

Cea mai mare moschee din Europa la Bucureşti? În România nu există o comunitate semnificativă a cultului musulman de origine română. TIKA, agenţia din subordinea prim-ministrului turc prin care vor veni fondurile aferente construcţiei, promovează doctrina neootomanismului, observă Ionuţ Cojocaru într-o analiză în Adevărul.

Regret şi sunt surprins că statul român nu a avut nicio reacţie, nu şi-a pus simpla întrebare de ce turcii acum, poate în viitor arabii sau de ce nu şi persanii vor şi construiesc Moschei somptuoase la Bucureşti. Oare diplomaţia noastră nu comunică cu vecinii de pe aceeaşi Alee, Aleea Alexandru nr. 36, oare serviciile noastre au intrat în vacanţă? Sau suntem atât de ieftini încât oricine poate construi orice şi oriunde dacă sunt bani? Se poate înţelege că da!, se întreabă Cojocaru.

Ponta nu a explicat această bunăvoinţă suspectă faţă de Ankara. Relaţiile personale cu Erdogan cu care se laudă fără îndoială că sunt importante. Dar această mutare a turcilor în paralel cu un asalt în spaţiul ex-iugoslav musulman pune foarte multe întrebări. Şi duc România într-un joc periculos de politică externă.  Turcia, copilul problemă al NATO, partenerul nedorit în UE, îşi creează un cap de pod periculos la Bucureşti.

Şi, evident, că Ponta este tratat ca un sultan de partenerii turci, care primesc gratis (?) un traseu de influenţă pe care nici că îl visau. Dar Ponta nu e singur în această aventură. Şi preşedintele Iohannis are o atitudine de bunăvoinţă faţă de Turcia şi Erdogan. Iar aici nu trebuie uitată filiera rusească…

UPDATEPremierul Victor Ponta se află în Turcia, pentru a se opera la genunchiul stâng, la care s-a accidentat în urma unui meci de baschet, afirmă surse oficiale. În perioada în care premierul lipseşte din ţară, atribuţiile Guvernului sunt coordonate de către vicepremierul Gabriel Oprea, anunță Mediafax.

Luni dimineaţă, avocata lui Victor Ponta a fost la Direcţia Naţională Anticorupţie, unde ar fi urmat să se prezinte premierul, urmărit penal pentru trei infracţiuni în dosarul lui Dan Şova. Potrivit unor surse, avocata ar fi cerut o amânare cu o săptămână a audierii premierului, motivând prin faptul că acesta este în Turcia, unde ar urma să se opereze la genunchi.

 

spot_img
- Advertisment -spot_img

Must Read

Asasinarea lui Abe și secta lui Moon din guvernul japonez

0
Premierul japonez Fumio Kishida va remania miercuri guvernul pe care îl conduce ţinând cont de legăturile politicienilor cu Biserica Unificării, o grupare controversată, de...