spot_img
4.1 C
București
duminică, decembrie 22, 2024
AcasăhighlightMagistrații, acuzații la adresa ministrului Justiției: Îi intimidează pe cei care vor...

Magistrații, acuzații la adresa ministrului Justiției: Îi intimidează pe cei care vor devoalarea ofițerilor acoperiț

-

Uniunea Naţională a Judecătorilor din România o acuză într-un comunicat remis FLUX 24 pe Raluca Prună, ministrul Justiţiei, de intimidare la adresa judecătorilor care cer lămurirea problemei agenţilor sau colaboratorilor serviciilor secrete în rândul magistraţilor. Disputa a început după un interviu acordat de ministrul Justiţiei unei reviste.

- Reclama -

Uniunea Naţională a Judecătorilor din România (UNJR) insistă că problema acoperiţilor în justiţie este foarte serioasă şi că lămurirea acestui acestui subiect este o cerinţă legitimă a magistraţilor. Uniunea o acuză pe Raluca Prună că îi intimidează pe magistraţi când cere ca cei interesaţi de acest subiect ar trebui chemaţi pentru „explicaţii”:

- Advertisement -

„Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania a urmarit cu interes declaratiile doamnei Ministru al Justitiei Raluca Pruna, din interviul publicat de Revista 22 pe data de 2 februarie 2016, si raspunde intr-o prima faza afirmatiei acesteia potrivit careia existenta acoperitilor printre magistrati nu este o problema a sistemului judiciar din Romania.

In acelasi interviu, doamna ministru repeta afirmatia unor membri CSM potrivit carora judecatorii care cer clarificari despre acest subiect ar trebui chemati la CSM sa dea „explicatii”. O astfel de afirmatie nu poate fi citita decat ca o forma de intimidare si presiune la adresa judecatorilor care cer raspunsuri la intrebari legitime, intrebari ce au directa legatura cu independenta justitiei si functionarea sistemului judiciar.

- Advertisement -

Acest gen de afirmatii, precum cele ale doamnei ministru, la fel ca si afirmatiile unor membrii CSM sau jurnalisti din presa, care bagatelizeaza subiectul acoperitilor din justitie mutandu-l in spatiul disputelor personale, sunt cele care aduc atingere imaginii justitiei, sporind suspiciunile in loc sa ofere clarificari”, se arată în comunicatul UNJR.

Uniunea afrimă că independenţta justiţiei „nu este un moft nici al CSM şi nici al Ministrului Justiţiei, ci un drept al fiecarui cetatean de a fi judecat de un judecator independent si impartial”.

UNJR afirmă că lipsa unei legi a lustratiei a pemis ca, in Romania, fosti colaboratori ai Securitatii sa faca parte in din corpul magistratilor şi face trimitere la perioada când exista şi funcţiona Serviciul Intern de Protectie si Anticoruptie (SIPA), serviciu de informaţii care a fost desfiinţat de fostul ministru Monica Macovei.

Ulterior, odată cu intrarea în vigoare a Legii 303/2004, magistraţilor li s-a interzis explicit să fie ofiţeri, colaboratori sau informatori ai serviciilor secrete.

Legea 303/2004 prevede că „judecătorii, procurorii, magistrații-asistenți, personalul de specialitate juridică asimilat acestora și personalul auxiliar de specialitate al instanțelor judecătorești și parchetelor nu pot fi lucrători operativi, inclusiv acoperiți, informatori sau colaboratori ai serviciilor de informații”.

 

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img