spot_img
28 C
București
duminică, iunie 23, 2024
AcasăDezvaluiriMafia austriacă din pădurile românești

Mafia austriacă din pădurile românești

-

„Una dintre ultimele păduri virgine din Europa se află încă în România. Pentru că lemnul din ariile protejate ajunge la compania austriacă Egger. Cercetările noastre arată ce trucuri folosesc furnizorii”, se arată într-o investigație publicată de cunoscutul ziar german Der Spiegel conform România Curată.

Investigația pornește de la o anchetă amplă a autorităților române, care vizează tăierile ilegale de păduri din comuna suceveană Bogdănești, dublate de constituirea unei rețele acuzate și de spălare de bani și evaziune fiscală. În această zonă, activistul Tiberiu Boșutar, precum și alte ong-uri de mediu au reclamat amploarea distrugerilor cauzate de tăierile ilegale.

- Advertisement -

Articolul din Der Spiegel detaliază modul îm care compania Egger, dar și ”surata” HS Timber Group (noua denumire a Holzindustrie Schweighofer), fac un profit uriaș de pe urma tăierilor de păduri de la noi din țară, prin încheierea de contracte și preluarea lemnului exploatat ilegal.

Investigația din Der Spiegel face parte dintr-o anchetă mai largă, la nivel global, realizată de International Consortium of Investigative Journalism (ICIJ), publicată tot ieri, prin care se arată modul în care certificările privind proveniența legală a lemnului au o foarte mică acoperire în realitate.

”În timpul investigației de nouă luni, Deforestation Inc., 140 de reporteri care lucrează cu ICIJ au urmărit urmele tăietorilor din pădurile protejate tăiate în Finlanda până la zonele defrișate din Coreea de Sud și până la pădurile indigene supra-exploatate din Columbia Britanică. Ei au discutat cu membri ai comunităților indigene, susținători ai conservării pădurilor, auditori forestieri și persoane din interiorul industriei. Ei au examinat sute de dosare în instanță, date despre încălcări și documente scurse în mai mult de o duzină de limbi. Proiectul a cuprins întreaga lume”, se arată în articolul ICIJ.

”În aprilie 2022, o firmă lider de audit de mediu a certificat produsele din lemn ale unui conglomerat austriac din România, o țară cunoscută pentru pădurile sale seculare, ca fiind conforme cu standardele de mediu. La câteva luni de la certificare, autoritățile române au lansat o investigație privind exploatarea forestieră ilegală asupra unora dintre furnizorii de cherestea ai gigantului austriac”, se mai arată în ancheta consorțiului internațional de jurnaliști.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img