spot_img
8.6 C
București
joi, aprilie 18, 2024
AcasăActualitateMAE rus, ”șocat” de încercările de a schimba numele unui parc din...

MAE rus, ”șocat” de încercările de a schimba numele unui parc din București: BATJOCORIREA ISTORIEI, TRUCURI IEFTINE

-

Ambasada Federației Ruse în România publică pe pagina sa de Facebook un comentariu al reprezentantului oficial al MAE Rus, Maria Zaharova, privind inițiativa de a redenumi Parcul Tolbuhin din București (briefingul din 12 martie 2021). 

Vă prezentăm textul comentariului: 

- Advertisement -

Am fost șocați de cererea Consiliului Municipal al unui sector din București de a redenumi Parcul numit în cinstea mareșalului Fiodor Tolbuhin, din centrul orașului, sub pretextul că comandantul sovietic ar fi participat la ”schimbarea sistemului de guvernământ” în România. Apropo, nu este prima dată când se încearcă să i se scoată numele de pe harta Capitalei. Vă reamintesc – în 2017, asemenea planuri au eșuat.

Ar trebui reamintit, de asemenea, că, la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, comandantul nostru remarcabil a condus operațiunile de alungare a trupelor hitleriste de pe teritoriul României, iar în mai 1947, Regele României l-a decorat cu Ordinul Mihai Viteazul ”pentru serviciile excepționale aduse țării, în acțiunea de eliberare de sub jugul fascismului german”.

- Advertisement -

Este vorbă, evident, de un alt exemplu de revizionism, de o încercare lipsită de principii, întreprinsă de autorii inițiativei, pentru a-și spori importanța prin luarea unei atitudini antirusești, rusofobe, o astfel de abordare fiind, din păcate, populară în anumite cercuri.

Nu trebuie să uităm, însă, că batjocorirea istoriei și a memoriei eroilor adevărați, care au luptat împotriva nazismului, este o activitate defectuoasă din punct de vedere moral și nedemnă. Aceste trucuri ieftine par deosebit de josnice în anul comemorării a 80 de ani de la atacul Germaniei naziste și aliaților săi asupra Uniunii Sovietice.

Am dori să sperăm că autoritățile de la București, de această dată, își vor demonstra bunul simț și nu vor fi conduse de provocatori. Totuși, în domeniul activității comemorative de cinstire a ostașilor căzuți noi și colegii noștri români avem multe interese și sarcini interconectate.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img