Predintele francez Emmanuel Macron şi-a afirmat încă o dată joi, după încheierea Summitului informal de la Sibiu al Uniunii Europene, opoziţia faţă de o legătură automată între alegerile europarlamentare şi poziţia de preşedinte al Comisiei Europene, transmite Reuters.
În conferinţa de presă de la finalul reuniunii informale la nivel înalt de la Sibiu, şeful statului francez a spus că ţările membre trebuie să evite situaţii în care compromisurile asupra principalelor funcţii de la nivelul UE să ducă la situaţia în care să fie ales cel mai nepotrivit candidat.
El a menţionat că nu se simte constrâns juridic de procesul prin care partidele politice din Parlamentul European ar decide principalele funcţii din blocul comunitar.
Potrivit Tratatului de la Lisabona, statele membre vor numi un candidat pentru postul de preşedinte al Comisiei Europene, în conformitate cu rezultatele alegerilor europene. Parlamentul European trebuie să-şi dea acordul asupra noului preşedinte al Comisiei Europene prin majoritate absolută a voturilor (jumătate plus unu din numărul total al eurodeputaţilor). În cazul în care candidatul nu obţine majoritatea necesară, statele membre trebuie să propună un alt candidat în termen de o lună, Consiliul European hotărând cu majoritate calificată.