spot_img
13.6 C
București
joi, aprilie 25, 2024
AcasăAnalizeMacron vrea contracte de la hulita Polonie

Macron vrea contracte de la hulita Polonie

-

Când Emanuel Macron a efectuat în 2017 un turneu est-european la numai câteva săptămâni după ce a fost ales preşedinte al Franţei, el a ocolit Polonia şi a lansat un atac verbal puternic la adresa celor care conduc această ţară, aminteşte joi într-un comentariu agenţia Reuters conform Agerpres.

Polonia, a spus atunci Macron în Bulgaria, se izolează de Europa şi poporul ei merită ceva mai bun decât guvernul naţionalist de la Varşovia. Acesta din urmă i-a răspuns catalogându-l drept arogant şi neexperimentat în politică.

- Advertisement -

Dar în cele din urmă preşedintele francez va face pe 3 şi 4 februarie o vizită oficială în Polonia, sperând să restabilească legăturile cu această ţară pe care el a criticat-o vocal pentru reformele în justiţie, considerându-le nedemocratice, şi pentru abordarea Varşoviei faţă de noua politică de mediu a UE.

Vizitând Polonia la numai câteva zile după Brexit, Macron semnalează importanţa uneia dintre cele mai mari ţări din blocul comunitar. Încercând să restabilească legăturile cu aceasta, el va propune un nou plan de investiţii şi va încerca să construiască parteneriate în sectorul militar şi în cel al energiei nucleare, au declarat pentru Reuters oficiali francezi şi polonezi.

- Advertisement -

Dar Macron s-ar putea confrunta cu o luptă grea pe multe fronturi, unii dintre aceşti oficiali polonezi declarându-se sceptici asupra utilităţii pentru Polonia a noilor tehnologii pe care Franţa speră să i le vândă.

Relaţiile dintre Paris şi Varşovia s-au deteriorat după ce guvernul polonez condus de Partidul Lege şi Justiţie (PiS) a anulat în 2016 un precontract în valoare de 3,4 miliarde de dolari pentru achiziţia de elicoptere produse de societatea europeană Airbus.

De atunci, Franţa şi Polonia au fost adesea în tabere opuse, preşedintele Macron, un susţinător fervent al unei integrări europene cât mai aprofundate, fiind în dezacord cu politicienii polonezi care se opun rolului crescut al Bruxelles-ului în detrimentul statelor naţionale, în timp ce liderul de la Elysee a susţinut procedurile lansate de Comisia Europeană împotriva Poloniei pe tema statului de drept.

În prezent, atât Polonia cât şi Franţa sunt de acord asupra menţinerii unei finanţări generoase pentru Politica Agricolă Comună în viitorul cadru financiar multianual al UE, însă Varşovia respinge politicile europene privind migraţia şi schimbările climatice, politici susţinute de Paris.

Nu este clar în ce măsură Emmanuel Macron va insista asupra subiectelor divergente în discuţiile pe care le va avea cu premierul Mateusz Morawiecki şi cu preşedintele Andrzej Duda.

Un diplomat francez crede că liderul de la Elysee doreşte să ”reechilibreze” ceea ce Parisul descrie drept politica poloneză de ”Buy American” şi să propună Varşoviei o cooperare militară, dar şi industrială în sectoare precum telecomunicaţiile sau energia nucleară. Conform unor oficiali polonezi, Macron a abordat subiectul tehnologiei nucleare şi la întrevederea avută cu Duda la summitul NATO desfăşurat la Londra în decembrie. Polonia doreşte să-şi construiască centrale atomo-electrice, dar examinează folosirea tehnologiei nucleare americane şi sud-coreene, afirmă responsabili polonezi.

Însă construcţia reactorului francez de nouă generaţie Flamanville 3 EPR este afectată de probleme tehnice şi proiectul înregistrează întârzieri, spune un oficial polonez, unul dintre aceia care nu cred în viabilitatea ofertelor franceze pentru Polonia la acest capitol şi la cel militar. Dar un diplomat francez afirmă că discuţiile dintre Paris şi Varşovia privind tehnologia nucleară să află într-un stadiu foarte incipient, la nivel politic.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img