spot_img
17 C
București
marți, septembrie 27, 2022
AcasăAnalizeMacron supără Turcia în încercarea de a reveni în Africa

Macron supără Turcia în încercarea de a reveni în Africa

-

Turcia a denunţat sâmbătă comentariile „inacceptabile” şi „răuvoitoare” ale preşedintelui francez Emmanuel Macron, care a acuzat în ajun în Algeria „reţele” manipulate de Ankara, Moscova şi Beijing pentru răspândirea unei propagande antifranceze în Africa, relatează AFP conform Agerpres.

- Reclama -

Aflat în vizită în fosta colonie franceză, Macron a invitat vineri tinerii algerieni şi africani „să nu se lase păcăliţi” de „imensa manipulare” a „reţelelor” teleghidate „în culise” de puteri străine care le prezintă Franţa drept „inamică”. El a numit Turcia, Rusia şi China, atribuindu-le o „agendă de influenţă neocolonială şi imperialistă”, potrivit agenţiei de presă menţionate.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului turc de Externe, Tanju Bilgic, a denunţat comentarii „extrem de răuvoitoare” într-un comunicat.

„Este inacceptabil ca preşedintele francez Macron, care are dificultăţi în a face faţă trecutului colonial al ţării în Africa, în special în Algeria, se încerce să lase în urmă acest trecut colonial acuzând alte ţări, între care ţara noastră”, a adăugat el.

„Sperăm că Franţa va atinge cât mai repede posibil maturitatea necesară pentru a face faţă trecutului său colonial fără să acuze alte ţări”, a continuat diplomatul turc.

Vizita de trei zile a preşedintelui francez în Algeria urmărea să întoarcă pagina tensiunilor în relaţiile dintre cele două ţări în ultimele luni.

Problema trecutului în jurul colonizării franceze (1830-1962) şi sângerosul război de eliberare provocase o gravă dispută între cele două ţări în toamna trecută, după unele afirmaţii ale lui Macron, asupra cărora acesta a revenit.

spot_img
- Advertisment -spot_img

Must Read

Campanie în Germania: „Dușurile reci economisesc până la 400 de euro...

0
„Dușurile reci economisesc până la 400 de euro pe an – și, de asemenea, te ajută să slăbești” – presa din Germania abundă de...