spot_img
14.8 C
București
duminică, mai 19, 2024
AcasăExterneMacron speriat că pierde Noua Caledonie: Franţa nu va mai fi la...

Macron speriat că pierde Noua Caledonie: Franţa nu va mai fi la fel

-

Preşedintele francez Emmanuel Macron a declarat sâmbătă că „Franţa nu va mai fi la fel fără Noua Caledonie”, într-un discurs susţinut la Noumea, capitala arhipelagului francez din Pacific unde peste şase luni va avea loc un referendum privind independenţa, informează AFP conform Agerpres.

„Franţa nu va mai fi la fel fără Noua Caledonie”, a insistat el, salutând angajamentul teritoriului pentru Franţa liberă în timpul celui de-al doilea Război Mondial, dar şi „pentru că este o parte a acestei Franţe-lume” şi pentru că „a oferit întregii Franţe modele”, între care şi cel „de a accepta toată această diversitate”.

- Advertisement -

Vizita lui Macron are loc într-un context sensibil în acest arhipelag situat la mai bine de 16.000 de kilometri de Paris. Emmanuel Macron a fost primul preşedinte francez care s-a deplasat pe insula Ouvea, în estul arhipelagului, scena unor confruntări soldate cu victime între militanţi separatişti şi militari francezi.

La 5 mai 1988, armata franceză a luat cu asalt grota Ouvea (în estul arhipelagului), unde jandarmi erau ţinuţi ostatici de militanţi secesionişti, asalt care s-a soldat cu moartea a 21 de oameni, doi militari şi 19 militanţi pentru independenţă kanaks, dintre care unii au fost executaţi sumar.

- Advertisement -

O eventuală independenţă faţă de Franţa ar fi o premieră după cea a Djibouti (1977) şi Vanuatu (1980), fost condominium franco-britanic din Noile Hebride, care se învecinează cu Noua Caledonie.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img