spot_img
1.5 C
București
joi, decembrie 1, 2022
AcasăExterneMacron speriat că pierde Noua Caledonie: Franţa nu va mai fi la...

Macron speriat că pierde Noua Caledonie: Franţa nu va mai fi la fel

-

Preşedintele francez Emmanuel Macron a declarat sâmbătă că „Franţa nu va mai fi la fel fără Noua Caledonie”, într-un discurs susţinut la Noumea, capitala arhipelagului francez din Pacific unde peste şase luni va avea loc un referendum privind independenţa, informează AFP conform Agerpres.

- Reclama -

„Franţa nu va mai fi la fel fără Noua Caledonie”, a insistat el, salutând angajamentul teritoriului pentru Franţa liberă în timpul celui de-al doilea Război Mondial, dar şi „pentru că este o parte a acestei Franţe-lume” şi pentru că „a oferit întregii Franţe modele”, între care şi cel „de a accepta toată această diversitate”.

Vizita lui Macron are loc într-un context sensibil în acest arhipelag situat la mai bine de 16.000 de kilometri de Paris. Emmanuel Macron a fost primul preşedinte francez care s-a deplasat pe insula Ouvea, în estul arhipelagului, scena unor confruntări soldate cu victime între militanţi separatişti şi militari francezi.

La 5 mai 1988, armata franceză a luat cu asalt grota Ouvea (în estul arhipelagului), unde jandarmi erau ţinuţi ostatici de militanţi secesionişti, asalt care s-a soldat cu moartea a 21 de oameni, doi militari şi 19 militanţi pentru independenţă kanaks, dintre care unii au fost executaţi sumar.

O eventuală independenţă faţă de Franţa ar fi o premieră după cea a Djibouti (1977) şi Vanuatu (1980), fost condominium franco-britanic din Noile Hebride, care se învecinează cu Noua Caledonie.

spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img