spot_img
-0.8 C
București
miercuri, februarie 1, 2023
AcasăAnalizeMacron și Scholz promit "refondarea Europei": Ne unim forţele acolo unde statele...

Macron și Scholz promit „refondarea Europei”: Ne unim forţele acolo unde statele naţionale şi-au pierdut puterea

-

Preşedintele francez Emmanuel Macron a îndemnat duminică Germania, la 60 de ani de la semnarea Tratatului de la Elysee, ca „locomotiva” franco-germană să devină „pioniera refondării Europei”, relatează agenţiile AFP şi DPA.

- Reclama -

„Avem o imensă muncă în faţa noastră pentru a ne atinge obiectivul unei Europe mai suverane, mai democratice, mai unite”, a spus Macron la o ceremonie a parlamentelor celor două ţări desfăşurată la Universitatea Sorbona din Paris.

Pentru că Franţa şi Germania au pavat calea reconcilierii în Europa în perioada postbelică, acum cele două ţări trebuie să acţioneze ca „pionieri ai refondării şi consolidării Europei”, a indicat preşedintele francez.

Aceasta trebuie să însemne, a explicat el, un sistem energetic prietenos cu mediul, investiţii în schimbarea ecologică, creşterea independenţei UE în aprovizionarea cu energie şi dezvoltarea apărării europene, printre altele.

Avem nevoie de o strategie industrială europeană mai ambiţioasă care să protejeze producţia în Europa, precum şi de o strategie „Made in Europe” care să aducă UE în avangarda tehnologiilor viitorului şi a inteligenţei artificiale, a detaliat Macron.

Cancelarul german Olaf Scholz a vorbit şi el despre nevoia unei Europe „suverane” şi a promis că Berlinul şi Parisul vor colabora în această direcţie. Cele două capitale „îşi unesc forţele acolo unde statele naţionale şi-au pierdut puterea de a salvgarda valorile noastre în lume, de a proteja democraţia noastră în faţa forţelor autoritare. Dar şi în competiţia pentru tehnologiile moderne, în securizarea aprovizionării cu materii prime, cu energie”, a adăugat Scholz.

spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img