spot_img
2.2 C
București
duminică, decembrie 22, 2024
AcasăDezvaluiriMacron se joacă și el cu un referendum concomitent cu europarlamentarele: Radio...

Macron se joacă și el cu un referendum concomitent cu europarlamentarele: Radio France îi amintește că așa a căzut de la Putere generalul De Gaulle

-

În Franţa, idea unui referendum concomitent cu europarlamentarele din 26 mai este evocată de unii lideri politici. Ipoteza a apărut în urmă cu câteva săptămâni în contextul crizei „vestelor galbene”. Posibilitatea de a organiza o consultare populară ar fi fost evocată chiar de Emmanuel Macron la începutul lunii februarie, afirma pe atunci presa. Preşedintele ar dori să pună una sau mai multe întrebări alegătorilor, în aceeaşi zi cu europarlamentarele, 26 mai. Un pariu riscant şi deloc pe placul tuturor, se arată într-un comunicat Radio France Internationale semnat de Vasile Damian.

- Reclama -

COMENTARIUL RFI:

- Advertisement -

Organizarea unui referendum în aceeaşi zi cu europarlamentarele, temă de actualitate şi în Franţa, are avantaje dar şi dezavantaje.

Pe lista plusurilor figurează posibilitatea de a ieşi cu capul sus din lunga secvenţă a marii dezbateri naţionale, pe cale să se termine. Apoi, a combina un referendum cu un scrutin – cel european, în speţă – i-ar scuti pe francezi să meargă de două ori la secţiile de votare. In plus, organizarea unui referendum în ziua alegerilor este un lucru care se practică şi pe alte meridiane, de exemplu în SUA. Ca să nu mai vorbim că un referendum concomitent cu europarlamentarele – scrutin la care vin cei mai puţini alegători – i-ar putea mobiliza mai mult la vot pe francezi.

- Advertisement -

Dezavantajul este însă că un referendum ar oculta, ar face umbră scrutinului european, l-ar pune în planul doi. Este şi argumentul avansat de mai mulţi responsabili politici, fie din partidul prezidenţial, fie din opoziţie, pentru a critica această ipoteză. „Miza europeană este destul de puternică pentru a face din ea o miză europeană. Referendumul este altceva, este ceva cu miză naţională. De aceea nu cred că trebuie amestecate cele două” spunea nu demult Jean-Yves Le Drian, ministrul francez de externe. In fapt, un singur ministru, Marc Fresneau, însărcinat cu relaţiile cu parlamentul, a estimat că un referendum poate fi „combinat” cu europarlamentarele din 26 mai. Opoziţia a sărit pe ocazie pentru a critica la unison eventuala cuplare a referendumului cu alegerile. „O manevră” a denunţat Marine Le Pen. Asta cu toate că lidera extremei drepte din Reuniunea naţională a militat dintotdeauna pentru referendum. „Tentativă de abureală” a reacţionat vehement şi Franţa nesupusă, partidul stângistului Jean-Luc Mélenchon. Ecologiştii au agitat spectrul unui „furt” iar Republicanii, partidul conservator, a estimat că un referendum organizat pe 26 mai ar „oculta complet dezbaterea europenelor”. Ori, se ştie, preşedintele Emmanuel Macron este un european convins, şi-a propus să întruchipeze lupta pentru valorile europene. Un referendum în aceeaşi zi cu europarlamentarele i-ar putea păta deci faima la acest capitol.

In fine, se pune problema întrebării sau a întrebărilor ce vor fi eventual puse francezilor. Circulă mai multe teme instituţionale precum reducerea numărului de parlamentari, recunoaşterea votului alb sau limitarea în timp a cumulului de mandate. Este însă puţin probabil ca în caz de referendum, Macron să aleagă întrebări „delicate”, dintre cele puse pe tapet de vestele galbene, precum reintroducerea impozitului pe marile averi. Nu în ultimul rând, liderul de la Palatul Elysée ştie că istoria a demonstrat că referendumul este o unealtă politică cu două tăişuri. Generalul de Gaulle, la sfârşitul anilor 60, a plecat de la putere după un referendum eşuat pe chestiunea reorganizării Senatului.

Tehnic vorbind, opţiunea combinării referendumului cu alegerile europene este posibilă. Ministrul de interne, cel care supervizează alegerile, a spus demult că este pregătit pentru orice eventualitate. Decizia finală, de organizare sau nu a unui referendum, şi alegerea zilei fac însă parte din atribuţiile şefului lui Christophe Castaner, adică preşedintele Republicii. Ori, pentru moment, Emmanuel Macron nu s-a pronunţat încă public asupra chestiunii.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img