spot_img
16.6 C
București
joi, aprilie 25, 2024
AcasăAnalizeMacron anunță redeschiderea cafenelelor şi restaurantelor: Prezența în școli și licee redevine...

Macron anunță redeschiderea cafenelelor şi restaurantelor: Prezența în școli și licee redevine obligatorie

-

Preşedintele Emmanuel Macron consideră că Franţa a înregistrat o ”primă victorie” împotriva coronavirusului care a ucis aproape 30.000 de oameni în această ţară şi a anunţat noi măsuri de relaxare a restricţiilor antiepidemice, printre care şi redeschiderea completă începând de luni a cafenelelor şi restaurantelor din regiunea pariziană, relatează duminică agenţiile AFP şi Reuters conform Agerpres.

”Lupta împotriva epidemiei nu s-a terminat, dar sunt bucuros de această primă victorie împotriva virusului”, a spus Macron într-o alocuţiune televizată, în care a insistat pe redresarea economiei afectate de măsurile de izolare. El a promis în acest sens că preţul supravieţuirii companiilor şi al menţinerii locurilor de muncă nu va fi transferat asupra cetăţeanului prin introducerea de noi taxe, deşi a ţinut să precizeze că statul francez a cheltuit circa 500 de miliarde de euro pentru combaterea epidemiei COVID-19.

- Advertisement -

”Singurul răspuns este să construim un model economic nou, mai puternic, să muncim şi să producem mai mult, astfel încât să nu mai depindem de alţii”, a indicat liderul de la Elysee. Guvernul de la Paris prognozează pentru anul acesta o contracţie de 11% a economiei franceze, iar criza provocată de pandemie a expus în cazul Franţei, şi al Europei în general, dependenţa de lanţurile de aprovizionare globale.

Pe de altă parte, Macron a anunţat în intervenţia sa că începând din 22 iunie prezenţa în şcoli şi licee va redeveni obligatorie, după ce în ultima vreme din cauza epidemiei aceasta devenise voluntară şi depindea de capacitatea instituţiilor de învăţământ de a aplica un riguros protocol sanitar.

- Advertisement -

El a anunţat şi sfârşitul interdicţiei pentru vizitele în centrele de îngrijire a persoanelor vârstnice.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img