spot_img
24.1 C
București
luni, iulie 15, 2024
AcasăControversa Zilei de Andrei BădinMacron a "scăpat" de dracu și a dat de tac-su. Urmează Trump...

Macron a „scăpat” de dracu și a dat de tac-su. Urmează Trump CONTROVERSA ZILEI DE ANDREI BĂDIN

-

de Andrei Bădin

- Reclama -

Emmanuel Macron a reușit să bareze drumul dreptei in turul 2 al alegerilor, dar a propulsat pe primul loc extrema stângă, o alianță intre comuniști, socialiști, ecologiști, anarhiști si trotkisti- mult mai radicală decât Le Pen, dar care nu are majoritatea. Cu partidele lui Macron și Le Pen avem 3 blocuri politice și o Franță greu guvernabilă.

- Advertisement -

Macron mai are 3 ani la Putere și iese evident slăbit din această aventură cu anticipatele. Bine, unii cred că in spatele ușilor închise ar putea forma un guvern cu așchii din extrema stângă. Probabil, dar dacă s-ar întâmpla acest lucru va fi o guvernare, de fapt, nelegitimă. Pe termen mediu și lung, Le Pen si compania vor continua să crească cum o face „pas cu pas” de decenii. Iar dacă Melenchon nu va intra la guvernare va crește și el.

Pentru Macron urmează decizii dureroase economice. Sprijinul pentru războiul din Ucraina l-a costat, dar nota de plată finală nu a venit încă.

- Advertisement -

Pe plan internațional, un Macron slab va continuă să ducă la pierderea importanței Franței. Deja au fost alungați din Africa, probleme sunt și in „teritoriile de peste mări”, aflate încă sub jurisdicția Parisului. Pe plan european duetul franco-german este și el slăbit, Scholz a luat 13% la ultimele alegeri. Iar un Trump la Casa Albă va duce la o scădere și mai importantă a binomului franco-german, mai ales că și Germania pierde enorm din sancțiunile împotriva Rusiei.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img