spot_img
30.6 C
București
luni, iulie 22, 2024
AcasăAnalizeLUPTA PENTRU INFLUENȚĂ ÎN PACIFIC: China mută în Samoa

LUPTA PENTRU INFLUENȚĂ ÎN PACIFIC: China mută în Samoa

-

China şi Samoa au semnat sâmbătă un acord în vederea unei ‘mai mari colaborări’, în timp ce ministrul de externe chinez se află într-un turneu în Pacificul de Sud, suscitând îngrijorarea mai ales a Statelor Unite şi Australiei, notează AFP.

- Reclama -

Detaliile acordului nu au fost dezvăluite, însă un proiect trimis mai multor ţări din regiune, al cărui conţinut a fost aflat, evoca mai ales o mai mare cooperare în materie economică şi de securitate.

- Advertisement -

Lideri occidentali au chemat aceste state insulare să respingă tentativele Chinei de a-şi extinde influenţa în materie de securitate în regiune.

Guvernul insulelor Samoa a confirmat, într-un comunicat, că şeful diplomaţiei chineze Wang Yi şi prim-ministrul samoan Fiame Naomi Mata’afa s-au întâlnit pentru a discuta despre ‘schimbarea climatică, pandemie şi securitate’.

- Advertisement -

Potrivit comunicatului, China va continua să furnizeze ajutor pentru dezvoltarea de infrastructuri, iar un nou cadru va fi stabilit pentru proiecte viitoare.

Ministrul de externe chinez Wang Yi a început un turneu în ţările din Pacificul de Sud pentru extinderea cooperării în materie de securitate şi liber-schimb.

Înainte de a sosi în Samoa, Wang a făcut escală în insulele Solomon, Kiribati, după care vor urma Fidji, Tonga, Papua Noua Guinee şi Timorul de Est. Turneul său se încheie pe 4 iunie.

În cadrul acestei lupte pentru influenţă, ministrul australian de externe Penny Wong s-a deplasat la sfârşitul săptămânii în insulele Fidji, în încercarea de a-şi asigura aliaţi în rândul statelor insulare din această zonă a Pacificului, după ce luna trecută insulele Solomon au luat prin surprindere Canberra semnând un important pact de securitate cu China.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img