spot_img
19.7 C
București
luni, octombrie 2, 2023
AcasăFapt DiversLuni ''Super-extra-Luna'', un fenomen unic în ultimii aproape 70 de ani

Luni ”Super-extra-Luna”, un fenomen unic în ultimii aproape 70 de ani

-

Luna va oferi un spectacol celest inedit în noaptea de luni, fiind mai aproape, mai mare și mai luminoasă decât a fost vreodată în ultimii aproape 70 de ani, informează AFP conform Agerpres.

- Reclama -

Evenimentul, denumit de NASA ”super-extra-Luna”, constă în producerea concomitentă a două fenomene astronomice — faza de lună plină se suprapune cu momentul în care astrul, a cărei orbită este ușor eliptică, se va afla cel mai aproape de Terra. Astfel, Luna va părea mult mai luminoasă și mai mare decât în mod obișnuit.

Luna va atinge perigeul, punctul cel mai apropiat de Pământ, la ora 11.22 GMT și va fi plină la ora 13.52 GMT. Ea va fi vizibilă, odată cu lăsarea întunericului, în toată lumea, precizează sursa citată.

”O super-Lună poate fi cu până la 14% mai mare și cu 30% mai luminoasă decât o Lună obișnuită la perigeul său”, potrivit NASA. Acest fenomen se repetă o dată la un an și 48 de zile. Însă, luni, astrul se va afla la ”doar” 356.509 km distanță de Pământ.

Un eveniment asemănător a avut loc ultima oară la 26 ianuarie 1948, potrivit astronomului Pascal Descamps de la Observatorul Astronomic din Paris.

Următorul astfel de moment va avea loc la 25 noiembrie 2034.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img