de Horia Alexandrescu
Chinuindu-ne cu pandemia și așteptând ca pașaportul verde, propus de Comisia Europeană, să treacă greu și de Parlamentul European, mă opresc astăzi asupra rezoluției prin care UE a fost declarată „zonă de libertate LGBTQ+”. Pe mine, unul, nu mă deranjează absolut deloc și respect pe deplin dreptul celor care se vor bucura de aceste libertăți. E strict treaba și opțiunea lor personală, care nu mă privește, atâta timp cât nici nu mă afectează în vreun fel.
Reamintesc că rezoluția Parlamentului European a fost inițiată de grupul Renew Europe, condus de românul Dacian Cioloș, și adoptată cu 492 de voturi (141 contra și 46 de abțineri). Sigur, ar fi de discutat în ce măsură reprezintă europarlamentarul Cioloș România și în ce proporție se află acolo nu atât ca ca lider al PLUS, cât mai ales al partidului fondat de președintele francez Macron. Oricum, era previzibil ca el însuși și toți ceilalți membri ai USR-Plus de la Bruxelles să voteze în bloc ideea, cum au și făcut. Ca de altfel și majoritatea europarlamentarilor PSD. Liberalii, însă, l-au refuzat pe Cioloș, ca și PMP-iștii, excepție făcând doar Vasile Siegfried Mureșan. El nu e vreo surpriză însă, pentru că, după ce a trecut peste noapte de la PMP la PNL, motivând că la Bruxelles rămâne în aceeași familie politică a popularilor europeni, n-ar mai mira pe nimeni să-l vedem trecând mâine-poimâine la RE.
Mă întreb, totuși, cum va explica Vasilică Mureșan poziția sa diferită de ceilalți liberali români din PPE, care s-au abținut de la vot? Până acolo, îi recomand să ia cunoștință de poziția publică a colegului său timișorean, deputatul PNL Ben Oni Ardelean, revoltat: „Noile reguli destinate funcționarilor din instituțiile europene. Acestea prevăd ca termeni precum ‘tata’ și ‘mama’ să devină ‘părinți’, că este absolut interzis să-i numim ‘homosexuali și lesbiene’; noțiunea de ‘căsătorie homosexuală’ trebuie înlocuită cu ‘căsătorie egalitară’, iar ‘sexul biologic al omului’ să fie numit ‘sex atribuit la naștere’ (…) Dacă aceasta este normalitatea în lumea nouă, prefer să nu stau deoparte. Prezentul este al globaliștilor, însă viitorul nu le aparține!”, conchide Ardelean.
Poate ar fi trebuit ca deputatul timișorean să precizeze că respectivele modificări destinate funcționarilor europeni sunt doar recomandări făcute… translatorilor de acolo, dar chiar și așa lucrurile devin deja exagerate, ca să nu spun aberante. Iar de aici înainte, mă deranjează și pe mine – care m-am născut băiat, dintr-o mamă și un tată, având apoi, la rândul meu, un fiu, o fiică și niște nepoți (să-mi trăiască!) – că funcționarilor europeni nu li s-a precizat și cum trebuie să traducă noțiunea de bunic. Din perspectiva dicționarului european de sinonime, nepoată-mea, care mă apelează învechit „Bunicule!”, ar trebui cumva să mi se adreseze cu „Ce mai faci, părintele… părintei mele?!” Trebuie totuși să-i dau dreptate cumva lui Ben Oni Ardelean, în sensul că Europa a luat-o pe arătură, sărind calul, cum se spune.
Dar nu numai bătrânul continent a luat-o razna, de vreme ce aberațiile globalizării au trecut bine mersi și Oceanul! Chiar mă mir că Ben Oni Ardelean, școlit în Statele Unite, nu comentează că tocmai acum, când Europa vrea să ne revoluționeze până și limba maternă („părintească”?!), în Congresul Statelor Unite s-a votat (224 la 206), așa numitul „Equality Act „, prin care se consfințește „dreptul federal legal” pentru minoritatea LGBTQ+. Deși foarte controversată, în special pentru normele care privesc drepturile copiilor de a decide, fără acordul părinților, asupra „corpului, sănătății și a vieții lor”, iată că legea a trecut de Congres.
În acest fel, se mai pune punct și altei vechi controverse, care privea accesul transgenderilor la competițiile sportive destinate celuilalt sex decât cel biologic. La polul opus avem însă cazul celebru și foarte actual al campioanei mondiale și dublei campioane olimpice la 800m, sud-africana Caster Semenya. Biologic femeie cu cromozomi XX, dar se pare că și cu masculinul Y, ea a fost asimilată cu un transgender, federația internațională de atletism obligând-o să își micșoreze medical nivelul de testosteron, dacă mai vrea să concureze în probele fetelor. Atleta a contestat decizia IAAF, a pierdut însă la Tribunalul Sportiv din Elveția, iar acum anunță că face plângere la CEDO. Nu de alta dar, după cum declară, s-a născut femeie și așa vrea să rămână, ceea ce, să recunoaștem, e tot dreptul ei.
Lucrurile sunt deci mereu mai complicate și, apropo de asta, să notăm că în Franța există sexul „Neutru” încă din 2015, în Germania a apărut în 2017 sexul „Nedeterminat” și îmi mai amintesc că, în urmă cu vreo doi-trei ani, primarul New York-ului, democratul Di Blasio, a emis o lege prin care cetățenii orașului își pot schimba identitatea de gen în toate documentele de identificare. Așa se face că la New York locuiesc femei, bărbați și… genul „X”! E clar că trebuie să ne obișnuim cu asta, dar numai până la copii, la mamă, tată, bunică și bunic, că altfel vom fi obligați să ne luăm cu mâinile de cap și să recunoaștem la unison că lumea s-a întors cu fundu-n sus!