spot_img
4.7 C
București
marți, decembrie 6, 2022
AcasăUncategorizedLula a câștigat la mustață prezidențialele braziliene, dar va avea un Parlament...

Lula a câștigat la mustață prezidențialele braziliene, dar va avea un Parlament de opoziție

-

Fostul preşedinte de stânga Luiz Inacio Lula da Silva a ieşit învingător în al doilea tur al alegerilor prezidenţiale desfăşurate duminică în Brazilia, informează AFP, care citează rezultatele oficiale aproape finale comunicate de Curtea Electorală Supremă.

- Reclama -

Lula a obţinut 50,83% din voturi, comparativ cu 49,17% cât a obţinut rivalul său, actualul preşedinte de dreapta Jair Bolsonaro, după numărarea a 99,1% din voturi, un procent pe care Curtea Electorală Supremă l-a declarat ca fiind suficient pentru a „defini matematic” rezultatul scrutinului, conform Reuters.

Victoria lui Lula reprezintă o revenire remarcabilă a politicianului de stânga brazilian, în vârstă de 77 de ani.

Este cel mai strâns scor dintre doi finalişti în cursa pentru funcţia de preşedinte de la reinstaurarea democraţiei în Brazilia, după dictatura militară (1964-1985). De asemenea, Jair Bolsonaro este primul preşedinte care candidează pentru un al doilea mandat şi care nu este reales după 1985.

Marja este mult mai strânsă decât preconizau sondajele, care deja subestimaseră scorul lui Jair Bolsonaro înaintea primului tur, care a avut loc pe 2 octombrie.

Lula atinsese o popularitate record la sfârşitul primelor sale două mandate (2003-2010), dar a căzut apoi în dizgraţie, trecând prin închisoare ca urmare a unor condamnări pentru corupţie, în cele din urmă anulate pentru viciu de formă.

După această victorie la limită, Lula va avea de-a face cu un parlament a cărui compoziţie înclină clar spre dreapta şi va trebui să creeze alianţe pentru a guverna.

spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img