RELATARE DE LUCA NICULESCU LA RADIO FRANCE INTERNATIONALE:
În Italia, mai mulţi responsabili politici au spus că vor merge peste două zile la Atena pentru a-l susţine pe Alexis Tsipras şi apelul său de a vota NU Europei austerităţii. Pentru Nichi Vencola, şeful partidului Stânga, ecologie şi libertate, a sosit momentul să ne arătăm solidaritatea cu poporul grec, cu această idee a unei Europe care e incompatibilă cu masacrul social proclamat de Bruxelles şi binecuvântat de Berlin.
În Spania, partidul de stânga radical Podemos, care susţine guvernul Tsipras, nu se pronunţă însă deschis pentru Da sau NU. Totuşi, reprezentanţi ai partidului vor fi prezenţi la referendumul din Grecia de duminică. « Problema nu e a Greciei, e a Europei », explică un responsabil al partidului. « Mulţi încearcă să spună că nu există posibilitatea de a duce politici alternative in Europa, ceea ce e fals » – continuă el. Cam acelaşi lucru îl auzim şi în Franţa, de la Jean-Luc Mellenchon, şeful Partidului de Stânga, care denunţă « înăbuşirea metodică şi sistematică a Greciei de către Eurogrup, care vrea să facă din Grecia un exemplu ». Umoristul italian Beppe Grillo, liderul partidului 5 stele, va fi şi el la Atena duminică. « Vom spune acolo că Grecia e pe cale să facă un lucru extraordinar deoarece dă ultimul cuvânt poporului grec », spune Grillo care cere de multă vreme un referendum şi în Italia, pentru ieşirea din zona euro.
Nu numai stânga radicală salută însă referendumul şi militează pentru nu. Iniţiativa lui Tsipras e aplaudată şi în unele cercuri de dreapta sau chiar de extremă dreapta. Renato Brunetta, un responsabil al partidului Forza Italia, creat de Silvio Berlusconi, e de acord cu premierul grec, Alexis Tsipras. «Nu îi împărtăşesc ideile, dar m-am săturat de europa birocraţilor, de europa germană », spune responsabilul italian.
Revenind în Franţa, lidera Frontului National, Marine le Pen, a pledat vineri pentru NU. «Popoarele sau tehnocraţii de la Bruxelles trebuie să aibă ultimul cuvânt ?» a spus ea. Singura soluţie e ca Grecia să îşi regăsească moneda naţională. Peste Canalul Mânecii, eurofobul Nigel Farage consideră că criza greacă e o oportunitate pentru că « Grecia a fost sărăcită pentru că a stat în zona Euro ». În fine, acelaşi mesaj îl auzim şi de la populiştii austrieci, care consideră că moneda euro e un dezastru. Toate aceste luări de poziţie arată încă o dată că problema Greciei este una europeană şi că fiecare se regăseşte într-o formă sau alta în ce se întâmplă la Atena. Fie că vrem sau nu zilele acestea suntem toţi puţin greci.