spot_img
23.1 C
București
luni, august 8, 2022
AcasăSpecialLOVITURĂ pentru fostul şef al DIICOT ALBA

LOVITURĂ pentru fostul şef al DIICOT ALBA

-

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis joi confirmarea redeschiderii urmăririi penale faţă de fostul procuror DIICOT Ioan Mureşan şi procurorul Costel Chirilă care sunt acuzaţi de fapte de corupţie, scrie hunedoaralibera.ro.

- Reclama -

La cererea procurorilor DNA, magistraţii curţii supreme au analizat redeschiderea urmării penale faţă de cei doi într-un dosar în care sunt acuzaţi că l-au făcut scăpat pe unul din cei mai influenţi oameni de afaceri din Alba, cetăţean italian, Luca Anversa.

În scrisoarea sa, dată publicităţii după ce a fost arestat, comisarul şef Traian Berbeceanu vorbea despre dosarele înregistrate de ofiţerii BCCO Man Victor şi Muntean Alin cu iniţiale şi declinate imediat către DIICOT ST Alba Iulia. Unul din aceste dosare îl viza pe Luca Anversa, cetăţean italian, cunoscut pentru infracţiuni economice în Italia, administrator la SC POMPONIO SA Alba Iulia.

Anversa era considerat liderul unei grupări infracţionale specializată pe evaziune fiscală şi delapidare. În acest dosar au fost cercetaţi mai mulţi funcţionari ai Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Alba, pentru sprijinirea unui grup infracţional organizat, complicitate la evaziune fiscală şi favorizarea infractorului. La momentul respectiv însă, Luca Anversa nu a fost reţinut şi propus pentru arestare deşi era considerat lider al grupării infracţionale.

“Încă de atunci am discutat cu Man Victor care se arăta surprins şi mi-a spus că aşa a decis procurorul şef Mureşan Ioan. Acelaşi ofiţer mi-a spus că procurorul Chirilă Costel a redactat chiar ordonanţa de reţinere însă aceasta nu a mai fost pusă în executare pe motiv că italianul şi-a recunoscut faptele şi a ajutat la aflarea adevărului cu privire la alte persoane. Chiar şi colegii care au participat la escortă mi-au comunicat că judecătorul care a judecat propunerea de arestare a întrebat în sala de judecată, cum de liderul grupării nu a fost reţinut şi propus pentru arestare”, scria Traian Berbeceanu în scrisoarea sa.

La rândul lor, procurorii DNA arată în rechizitoriu natura relaţiilor dintre inculpaţi.

”Deşi, iniţial, în aceste dosare s-au dispus soluţii de neurmărire penală, din actele efectuate atât în acele dosare, cât şi în prezenta cauză, au rezultat o serie de aspecte care ridică semne de întrebare cu privire la legalitatea anchetelor întreprinse de procurorii DIICOT Mureşan Ioan şi Chirilă Costel. Cean Nicolaie se afla în relaţii amicale cu Luca Anversa şi Opruţa Cristian, fiind totodată coleg cu Mureşan Ioan şi Chirilă Costel. Inc. Mureşan Ioan are ca hobby vânătoarea, acesta mergând în repetate rânduri pe domeniul de vânătoare al AVPS Bendis, împreună cu persoanele anterior amintite (cu excepţia lui Chirilă Costel). Inclusiv în luna decembrie 2013, inc. Mureşan Ioan a participat la o vânătoare împreună cu Opruţa Cristian (rezultă din interceptările autorizate ale convorbirilor telefonice ale inc. Mureşan Ioan). Relaţia amicală dintre inc. Mureşan Ioan şi numitul Opruţa Cristian a fost confirmată de martorul Geogean Sebastian, ofiţer de poliţie, precum şi de martora Solomon Maria, grefier şef la DIICOT ST Alba, care a arătat că Opruţa Cristian venea în vizită la Mureşan Ioan, la biroul acestuia din DIICOT”, se afirmă în rechizitoriu.

spot_img
- Advertisment -spot_img

Must Read

Rețeaua sexuală Epstein, un paravan CIA și/sau Mossad?

0
Podcasterul american Joe Rogan a sugerat, în cadrul emisiunii sale „The Joe Rogan Experience”, că miliardul american Jeffrey Epstein, condamnat pentru abuzuri sexuale, ar...