Recente stiri arata ca este posibil ca Rusia si China sa fi reusit sa decripteze informatii oferite de Edward Snowden, fost angajat al Agentiei Americane de Securitate, refugiat in prezent in Rusia.
UN COMENTARIU RADIO EUROPA LIBERĂ DE VALERIU SELA (WASHINGTON D.C)
Una dintre consecinte a fost – conform relatarilor – ca serviciul britanic de informatii a fost nevoit sa retraga agenti, implicati in operatiuni, in tari ostile. In plus, dosarele decriptate au dat la iveala modalitati de operare, compromitind activitatile unor servicii de informatii occidentale.
Daca asa stau lucrurile, Snowden are de dat explicatii pentru ca el a spus in repetate rinduri ca Moscova si Beijinul nu au primit astfel de documente. El pretinde ca ceea ce a oferit a fost in Hong Kong, unor ziaristi si ca a distrus tot restul, inainte de a sta de vorba cu rusii.
El a declarat intr-un interviu acordat retelei de televiziune NBC ca cea mai buna modalitate de a nu ceda daca era torturat sau daca i se ofereau bani a fost sa nu aiba nimic la el, care sa fi fost de valoare pentru servicii de informatii.
Informatii anterioare arata ca Snowden ar fi sustras 1,77 milioane de astfel de documente de la Agentia pentru Securitate, in timpul in care a fost angajat ca contractor intre martie 2012 si mai 2013. Statul american crede ca el a dat circa 200 de mii de astfel de documente, ilustrind operatiuni americane de supraveghere, ziaristilor Glenn Greenwald si Laura Poitras, in iunie 2013. Dar nu se stie ce s-a intimplat cu restul.
El s-a deplasat in Hong Kong in mai 2013, unde s-a intilnit cu ziaristii respectivi. Apoi s-a refugiat in Rusia. Daca alegatia guvernului britanic ca Rusia si China au avut acces la documentele lui Snowden se dovedeste reala, e posibil ca acestea sa fi provenit de la ziaristii cu care el a luat contact. Se pare ca unul dintre documente continea parole pentru decriptarea altora. Fapt este ca Londra sustine ca Moscova ar fi avut acces la circa un milion de documente secrete, in timp ce doar 200,000 au fost predate ziaristilor de catre Snowden. Fapt este ca – daca stirile se dovedesc adevarate – undeva s-a produs o scurgere semnificativa de informatie.