spot_img
14.4 C
București
miercuri, ianuarie 8, 2025
AcasăAnalizeLocul de unde a plecat virusul chinezesc

Locul de unde a plecat virusul chinezesc

-

A fost un An Nou trist pentru locuitorii Wuhan, transmite Financial Times. Străzile au fost pustii, deoarece, în marea lor majoritate, oamenii au urmat sfaturile guvernului și au rămas în case, transmite RFI.

- Reclama -

Aproape nimeni nu a îndrăznit să se aventureze să-și viziteze rudele sau să se aprovizioneze cu rădăcina de lotus – nelipsită de la mesele de Revelion din provincia Hubei.

- Advertisement -

Potrivit Voice of America, se crede că virusul a apărut la sfârșitul anului trecut în Wuhan, capitala provinciei Hubei, într-o piață de fructe de mare care vindea ilegal animale sălbatice. Duminică, guvernul a anunțat o interdicție temporară la nivel național a vânzării de animale sălbatice.

Iar The Guardian atrage atenția asupra abilității tot mai mari a coronavirusului de a se extinde. Oficialii chinezi anunță noi măsuri de izolare a epidemiei, inclusiv interzicerea comerțului cu animale sălbatice și suspendarea curselor de autobuze.

- Advertisement -

Restricțiile vor fi intensificate, a declarat ministrul comisiei pentru sănătate din țară, avertizând asupra capacității tot mai mari de răspândire a virusului.

Epidemia putea fi prevenită, dar parcă nu învățăm niciodată lecțiile crizelor precedente – este titlul pe care îl găsim în Los Angeles Times. Pentru a înțelege de ce, trebuie să privim înapoi la virusul SARS, apărut tot în China.

În 2003, acesta a explodat dintr-o piață din Guangdon, unde o mulțime de animale erau înghesuite în cutii strâmte și insalubre.

Se pare că noul virus are origini similare. Acum, victimele inițiale erau toate conectate la o imensă piață en-gros din Wuhan, unde o mie de tarabe adăposteau un număr neprecizat de animale vii ținute în condiții de aglomerare și murdărie. Astfel de piețe sunt răspândite în China, oferind unei clase recent îmbogățite animale exotice, despre care unii cred că aduc beneficii pentru sănătate.

Problema acestor piețe o reprezintă condițiile sanitare improprii. Acestea creează medii perfecte pentru evoluția virusurilor care pot trece de la o specie la alta. Guvernul chinez a închis piețele de animale vii după izbucnirea SARS, dar această interdicție a fost de scurtă durată.

Acest coronavirus pare să fie mai puțin agresiv decât cel care a declanșat elidemia SARS din 2003, estimează Le Figaro.

Deși este încă dificil de evaluat agresivitatea virusului, cu 56 de morți din peste 2.000 de cazuri confirmate, rata de deces este în prezent apropiată de 3% – mai puțin decât SARS, dar mai mult decât gripa sezonieră. În orice caz, aceasta nu înseamnă că boala nu va avea un impact puternic la scară globală. Gripa spaniol

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img