spot_img
5.4 C
București
vineri, noiembrie 22, 2024
Acasă#BlackLivesMatterLlosa acuză dictatura stângii radicale în SUA

Llosa acuză dictatura stângii radicale în SUA

-

- Reclama -

Mario Vargas Llosa, Fernando Savater, Adela Cortina, Carmen Posadas, Sergi Pàmies, César Antonio Molina și Óscar Tusquets s-au alăturat scrisorii deschise lansate de 150 de intelectuali în revista Harper alături de Noam Chomsky, Salman Rushdie și Francis Fukuyama, transmite ABC conform Radio Europa Liberă.

- Reclama -

Semnatarii clarifică încă de la început că sunt alături de „mișcările care luptă. nu numai în Statele Unite, ci și la nivel mondial împotriva flagelurilor societății, cum ar fi sexismul, rasismul sau disprețul pentru imigranți”, dar că își exprimă, de asemenea, „îngrijorarea pentru utilizarea perversă a unor simple cauze pentru stigmatizarea unor persoane care nu sunt sexiste sau xenofobe și, în general, pentru a introduce cenzura, anularea și respingerea gândirii libere, independente în beneficiul intransigenței corectitudinii politice”.

- Advertisement -

Din păcate, spun semnatarii spanioli ai scrisorii, asistăm la „erupția curenților ideologici, presupus progresivi, caracterizați de radicalism, și care apelează la astfel de cauze pentru a justifica atitudini și comportamente pe care le considerăm inacceptabile”.

Semnatarii scrisorii vorbesc de represalii în mass-media împotriva intelectualilor și a jurnaliștilor care au criticat „abuzurile oportuniste ale #MeToo sau anti-sclavie New Age”, represalii care au devenit evidente și în țara noastră prin „manevre discrete sau zgomotoase ale ostracismului și ignorării gânditorilor liberi, marcați în mod nedrept ca rasiști sau susținători ai supremației rasei în mass-media sau pe rețelele sociale”.

- Advertisement -

Semnatarii spanioli ai scrisorii spun că responsabilitatea specială revine liderilor de afaceri, șefilor de instituții, redactorilor și redactorilor șefi, care se tem de consecințele negative ale afirmării opiniilor care nu sunt în acord cu abordările hegemonice din anumite sectoare”.

Atitudinea acestea, de „nou radicalism” implică, în opinia semnatarilor, o atitudine de „supremație morală”, contrară postulatelor oricărei ideologii care susține „justiția și progresul”.

Semnatarii scrisorii din Harper cred că „depășirea ideilor proaste se face prin dezbatere deschisă, argumentare și persuasiune, și nu prin tăcere și repudiere”.

Printre semnatarii spanioli ai scrisorii se numără și alți reprezentanți ai culturii, precum Milena Busquets, Ignacio Martínez de Pisón, Nicole d’Amonville, José Luis López Linares, Luis Alberto de Cuenca, José María Merino, María Zaragoza, Juan Soto Ivars, María Borrás, Félix Ovejero .

Din lumea științei, rectorul Universității Pompeu Fabra, Jaume Casals, psihiatrul Pablo Malo, academicianul José Manuel Blecua, epidemiologul Eduardo Spagnolo, precum și din alte domenii precum omul de afaceri Borja Sémper, comediantul Goyo Jiménez. sau politologul Aurora Nacarino-Brabo.

În scrisoarea publicată în urmă cu două săptămâni de revista Harper, 150 de intelectuali și artiști, printre care Noam Chomsky, Gloria Steinem, Margaret Atwood, JK Rowling și Wynton Marsalis, și-au exprimat îngrijorarea cu privire la „intoleranța față de perspective opuse, față de moda umilinței publice și a ostracizării”, despre care semnatarii scrisorii cred că câștigă din ce în ce mai multă forță în SUA, chiar și în partea cea mai progresivă a spectrului politic.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img