spot_img
25.3 C
București
sâmbătă, mai 25, 2024
AcasăAnalizeLIVE VIDEO KIEV: Saakaşvili ARESTAT pentru lovitură de stat/ A fost eliberat...

LIVE VIDEO KIEV: Saakaşvili ARESTAT pentru lovitură de stat/ A fost eliberat de susținătorii săi

-

Mihail Saakaşvili, fost preşedinte al Georgiei şi fost guvernator al regiunii ucrainene Odesa, a fost arestat la Kiev de către autorităţile ucrainene, fiind acuzat de încercare de răsturnare a sistemului constituţional din această ţară, a declarat parlamentarul Victor Chumak.

„Unităţile speciale l-au arestat pe Mihail Saakaşvili de pe acoperişul casei sale”, a declarat parlamentarul ucrainean Victor Chumak pentru postul Public TV.

- Advertisement -

UPDATE: Fostul președinte georgian Mihail Saakașvili, devenit opozant al actualului regim de la Kiev, a fost eliberat marți la scurt timp după reținerea sa de către poliția ucraineană, câteva sute de susținători ai săi blocând furgoneta care îl transporta, transmit AFP și Reuters.Saakașvili a coborât din vehicul și apoi s-a îndreptat către parlament însoțit de simpatizanții săi.Din cauza mulțimii compacte de oameni care a înconjurat furgoneta poliției, nu a fost posibil să se afle dacă eliberarea fostului șef al statului georgian a fost rezultatul unei acțiuni în forță a susținătorilor lui sau dacă poliția a cedat în fața acestora.’Le solicit tuturor să meargă în fața parlamentului ucrainean pentru a cere demisia președintelui” Petro Poroșenko, a spus Mihail Saakașvili.

„Saakaşvili este acuzat de încercare de răsturnare a sistemului constituţional”, a spus Pavel Bogomazov, avocatul fostului preşedinte georgian.

- Advertisement -

Serviciul Special de Securitate a întreprins marţi percheziţii la locuinţa lui Saakaşvili.

Saakașvili a fost președintele Georgiei între 2004-2013. Acum este pus sub acuzație că ar fi încercat să organizeze o lovitură de stat după ce a pierdut conducerea țării, acuzație pe care o respinge. În 2015, a fost numit de președintele Poroșenko, guvernator al regiunii Odesa, motiv pentru care Saakașvili a renunțat la cetățenia georgiană. Un an mai târziu a demisionat, acuzându-l pe președintele ucrainean și pe susținătorii acestuia că l-ar bloca în eforturile de a lupta cu corupția. În iunie 2017, Poroșenko i-a ridicat cetățenia ucraineană, decizie pe care Saakașvili o contestă acum în justiție, după ce a revenit în Ucraina „ilegal”, susțin autoritățile ucrainene.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img