spot_img
22 C
București
joi, iulie 25, 2024
AcasăhighlightFLUX 24 A TRANSMIS LIVE DE LA MOSCOVA Marșul în memoria lui...

FLUX 24 A TRANSMIS LIVE DE LA MOSCOVA Marșul în memoria lui Boris Nemțov: 70.000 DE OAMENI

-

12:55: Oamenii au început să se adune la marș.
Peste 70.000 de ruși au participat duminică după-amiază la un marș la Moscova pentru a-i aduce un omagiu lui Boris Nemțov, opozant și fost vicepremier, asasinat vineri în apropiere de Kremlin, a indicat unul dintre organizatorii manifestației, relatează AFP.
”Estimăm la peste 70.000 numărul participanților”, a declarat pentru AFP Alexandr Riklin, unul dintre organizatorii marșului, care a fost autorizat de către municipalitate. Poliția a indicat la rândul său un număr de peste 16.000 de participanți la marș.

- Reclama -

Boris Nemțov ”a murit pentru viitorul Rusiei” sau ”El s-a bătut pentru o Rusie liberă”, scria pe pancartele purtate de manifestanți la Moscova, potrivit jurnaliștilor AFP la fața locului.

- Advertisement -

La Sankt Petersburg, cel de-al doilea oraș ca mărime al țării, peste 6.000 de persoane, potrivit poliției, s-au strâns, de asemenea, pentru a-i adune un omagiu lui Nemțov.

Asasinarea opozantului rus, vineri, cu puțin timp înainte de miezul nopții, a fost un șoc pentru partizanii săi și pentru mii de persoane anonime, fiind condamnată și pe plan internațional.
Președintele rus, Vladimir Putin, s-a angajat sâmbătă să-i pedepsească pe asasinii lui Nemțov. ”Se va face totul pentru ca organizatorii și executanții aceste crime odioase și cinice să primească pedeapsa pe care ei o merită”, a afirmat Putin într-un mesaj de condoleanțe către mama lui Boris Nemțov.

- Advertisement -

Opoziția a renunțat la manifestația prevăzută să aibă loc în sud-estul Moscovei, înlocuind-o cu un marș, începând cu cea 12,00 GMT, până la podul pe care a fost ucis Boris Nemțov, împușcat cu patru gloanțe în spate.

Duminică, podul pe care a fost asasinat opozantul de 55 de ani în timp ce se plimba pe jos cu o tânără din Ucraina, prezentată drept prietena sa, era acoperit cu grămezi uriașe de flori, lumânări, fotografii și mesaje aduse de personalități cunoscute și de o mulțime de persoane anonime.

Cu câteva ore înainte de a fi asasinat, într-o intervenție la radio Ecoul Moscovei, Nemțov făcea apel să se manifesteze duminică în capitală împotriva ”agresiunii lui Vladimir Putin” în Ucraina.

Sâmbătă, un responsabil al administrației locale a confirmat că traseul aprobat pentru acest marș cuprinde și podul Bolșoi Moskvorețki (Marele pod de piatră), unde Nemțov a fost împușcat mortal de un individ necunoscut ce a deschis focul asupra lui dintr-o mașină.

Organizatorii, printre care și Nemțov, planificaseră inițial să protesteze duminică împotriva politicilor președintelui Vladimir Putin. Ei au fost de acord să mute manifestația într-o suburbie a Moscovei după ce administrația orașului nu a permis ca protestul să aibă loc în centru. După uciderea lui Nemțov, autoritățile au acordat permisiunea ca marșul să aibă loc în centrul orașului.

Un alt lider important al opoziției ruse Alexei Navalnîi, primul care a cerut organizarea marșului, nu va putea fi prezent la eveniment. El trebuie să ispășească o pedeapsă de 15 zile la închisoare după ce a distribuit ilegal pliante.

Nemțov, care a deținut funcția de vicepremier rus la sfârșitul anilor 1990 și a fost un critic fervent al lui Vladimir Putin din 2000, este primul politician proeminent care a fost asasinat în Rusia post-sovietică.

Observatorii se tem că asasinatul ar putea alimenta violențele motivate politic din țară, unde guvernul și mass-media controlate de stat conduc o propagandă neobosită care îi prezintă pe susținătorii opoziției drept agenți ai Occidentului, notează DPA.

Președintele Vladimir Putin a declarat sâmbătă, a doua zi după asasinarea opozantului Boris Nemțov, că „se va face totul pentru ca aceia care au plănuit asasinatul și executanții acestei crime lașe și cinice să primească pedeapsa pe care o merită”. Premierul rus Dmitri Medvedev a trimis și el condoleanțe familiei lui Boris Nemțov, declarându-se „bulversat de această crimă brutală și cinică”.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img