spot_img
15.2 C
București
joi, mai 23, 2024
AcasăExterneLituania pune sub acuzare cetăţeni ruşi, pentru reprimarea violentă a protestelor din...

Lituania pune sub acuzare cetăţeni ruşi, pentru reprimarea violentă a protestelor din ’91

-

Lituania a pus sub acuzare 66 de cetățeni din Rusia, Belarus și Ucraina pentru crime de război și crime împotriva umanității în legătură cu moartea a 13 civili în timpul unei represiuni a autorităților sovietice împotriva mișcării proindependență a acestui stat baltic în 1991. E vorba de foști oficiali ai Partidului Comunist al Uniunii Sovietice, ai ministerelor Apărării și de Interne și ai serviciului de securitate KGB din fosta URSS, transmite RFI.

Decizia vine într-un moment în care relațiile dintre Lituania și Rusia sunt deja tensionate din cauza conflictului din Ucraina, care a stârnit teamă în statele baltice că Moscova ar putea încerca să-și recâștige influența pierdută în regiune. Pierdută nu înainte ca lituanienii să plătească un preţ greu : 13 oameni au murit şi peste 1.000 de persoane au fost rănite în momentul în care trupele sovietice au luat cu asalt turnul televiziunii din Vilnius la 13 ianuarie 1991, în urma unei manifestaţii în cadrul căreia s-a cerut independenţa faţă de fosta URSS.

- Advertisement -

Deocamdată singura persoană reținută și care așteaptă să fie judecată în legătură cu respectivele crime este cetățeanul rus Iuri Mel, un fost ofițer pe tanc care a fost arestat în martie 2014 la punctul de trecere al frontierei între Lituania și enclava rusă Kaliningrad. Alte 65 de persoane sunt însă puse sub acuzare. Interesant este că procurorii au respins, totuși, apelurile de a-l inculpa și pe fostul lider sovietic Mihail Gorbaciov, invocând lipsa de dovezi.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img