Lituania își schimbă poziția: Vrea relații bune cu Rusia

0
124

Premierul lituanian, Saulius Skvernelis, consideră că Lituania trebuie să abordeze pragmatic relațiile cu Rusia, fără a sacrifica, însă, politica strategică față Ucraina.

Potrivit lui Skvernelis, politica lituaniană de până acum, de izolare a Rusiei, s-a dovedit neprofitabilă. „Suntem țara din UE care nu are contacte cu acest stat. Între timp, alte țări învecinate au o cooperare economică activă cu Rusia” – a subliniat premierul Lituaniei, într-un interviu acordat televiziunii LNK.

Potrivit lui Saulius Skvernelis, în cursul anului 2018, Lituania trebuie să iniţieze contacte cu reprezentanții autorităților ruse. După anexarea Crimeei de către Rusia, în primăvara anului 2014, Lituania nu a avut nici o întâlnire cu reprezentanți ai autorităților ruse. Statele vecine, Estonia și Letonia, mențin relațiile cu Rusia la nivel de ministere. În tot acest timp, marile puteri din vestul Europei cooperează cu Rusia la cel mai înalt nivel. În luna mai a anului trecut, cancelarul german, Angela Merkel, a efectuat o vizită oficială în Rusia, iar președintele rus, Vladimir Putin, a vizitat Franța, unde s-a întâlnit cu omologul său francez, Emmanuel Macron.