spot_img
24 C
București
miercuri, septembrie 28, 2022
AcasăAnalizeLituania disperată sub asaltul migranților cere ajutorul UE

Lituania disperată sub asaltul migranților cere ajutorul UE

-

Preşedintele lituanian Gitanas Nauseda a făcut apel la solidaritate din partea celorlalte state UE în contextul creşterii accentuate a numărului de intrări ilegale în ţara sa din Belarus, relatează duminică dpa conform Agerpres.

- Reclama -

Lituania este într-o situaţie dificilă şi are nevoie de ajutor sub formă de echipament pentru protejarea şi monitorizarea frontierei sale cu Belarusul vecin, se menţionează în scrisoare, potrivit unui comunicat al cancelariei prezidenţiale de la Vilnius de duminică.

Liderul belarus Aleksandr Lukaşenko a ameninţat UE în mod repetat că va permite refugiaţilor din zonele de război să treacă mai departe în replică la sancţiunile impuse ţării sale.

Lituania, care are o frontieră de aproape 680 km cu Belarus, este afectată în mod special.

În ultimele săptămâni, mai multe sute de migranţi au traversat frontiera ilegal. Numai în luna iulie au fost peste 2.000 de oameni, potrivit cifrelor oficiale, dintre care majoritatea au cerut azil în Lituania.

„Acesta este un atac hibrid şi o utilizare sponsorizată de stat a migraţiei ilegale ca armă”, au scris Nauseda şi Jansa.

Ei spun că situaţia în cauză este un răspuns la susţinerea de către UE a opoziţiei democratice din Belarus şi la sancţiunile UE împotriva regimului autoritar de la Minsk. Slovenia exercită în prezent preşedinţia prin rotaţie a UE.

spot_img
- Advertisment -spot_img

Must Read

Campanie în Germania: „Dușurile reci economisesc până la 400 de euro...

0
„Dușurile reci economisesc până la 400 de euro pe an – și, de asemenea, te ajută să slăbești” – presa din Germania abundă de...