spot_img
14.8 C
București
duminică, mai 19, 2024
AcasăExterneLiderul ISIS a fost capturat de americani, dar mai apoi a fost...

Liderul ISIS a fost capturat de americani, dar mai apoi a fost eliberat după 10 luni de detenţie

-

Abu Bakr Al-Baghdadi, liderul organizaţiei teroriste sunnite Stat Islamic, a fost deţinut, în anul 2004, în penitenciarul american Abu Ghraib, situat la periferia oraşului Bagdad, dezvăluie publicaţia The Intercept.

În februarie 2004, militari americani au adus în penitenciarul Abu Ghraib, care era situat la 30 de kilometri vest de Bagdad şi era administrat de Statele Unite, un bărbat cu numele Ibrahim Awad Ibrahim al-Badry, acordându-i numărul de înregistrare US9IZ-157911CI, afirmă surse militare americane citate de publicaţia The Intercept.

- Advertisement -

După doar câteva săptămâni, închisoarea Abu Ghraib a ajuns în atenţia presei internaţionale din cauza actelor de tortură la care erau supuşi deţinuţii.

Armata americană a confirmat că Abu Bakr Al-Baghdadi a fost deţinut în Penitenciarul Abu Ghraib. „Numărul de identificare al lui Al-Baghdadi începe cu cifrele 157. Este un număr de identificare de la Abu Ghraib”, a confirmat Troy Rolan, un purtător de cuvânt al armatei Statelor Unite.

- Advertisement -

„În prezent, deţinutul US9IZ-157911CI este cunoscut sub numele Abu Bakr al-Baghdadi, liderul organizaţiei teroriste Stat Islamic. Prezenţa lui la Abu Ghraib, un fapt care până acum nu se cunoştea public, oferă noi elemente pentru elucidarea biografiei enigmatice a liderului terorist şi ar putea pune într-o nouă lumină rolul jucat de centrele americane pentru detenţie în ascensiunea organizaţiei teroriste Stat Islamic”, comentează The Intercept.

Informaţiile biografice despre liderul reţelei teroriste Stat Islamic nu prea sunt cunoscute. În 2014, presa a relatat că Al-Baghdadi ar fi fost deţinut la Camp Bucca, dar informaţiile au fost negate. Ulterior, Pentagonul a confirmat că liderul organizaţiei fundamentaliste sunnite care ocupă acum teritorii din Irak şi Siria unde a instituit un „califat” a fost deţinut de armata americană zece luni, în intervalul februarie-decembrie 2004.

După izbucnirea scandalului privind abuzurile de la Abu Ghraib, armata americană a predat Guvernului irakian controlul asupra închisorii în 2006. Penitenciarul a fost ulterior închis.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img