Liderul grupării care l-a răpit pe Iulian Gherguț a jurat credinţă ISIS

0
175

Difuzarea, luni, a înregistrării video în care apare cetățeanul român răpit în Burkina Faso în urmă cu peste un an, ținut ostatic de gruparea jihadistului algerian Mokhtar Belmokhtar, a survenit la o zi după ce organizația Statul Islamic a publicat, prin agenția sa de propagandă, Amaq, actul de supunere prestat de liderul unei dizidențe a grupării lui Belmokhtar, Al-Mourabitoune, care afirmase în mai 2015 că îl ține prizonier pe român, semnalează marți AFP.

Liderul Al-Mourabitoune, Adnan Abou Walid Sahraoui, jurase credință Statului Islamic în mai 2015 — declarație calificată imediat ca ‘nulă și neavenită’ de Belmokhtar, care își reafirma fidelitatea față de Al Qaida—, însă de-abia duminică gruparea condusă de Abou Baqr al-Baghdadi a luat în mod oficial notă de ea.

Faptul că această înregistrare video — despre care au relatat marți SITE, centrul american de supraveghere a site-urilor jihadiste, și agenția mauritaniană Al-Akhbar — provine de la Al Qaida în Maghrebul Islamic (Aqmi), grupare căreia Belmokhtar i s-a alăturat în noiembrie 2015, dovedește că ostaticul, identificat în înregistrare ca Iulian Gherguț, ‘se află într-adevăr în mâinile grupării lui Mokhtar Belmokhtar’, a declarat pentru AFP directorul agenției Al-Akhbar, El-Heiba Ould Cheikh Sidaty. Aceasta este cunoscută pentru primirea și difuzarea în mod regulat de comunicate ale grupărilor jihadiste din Sahel.

Difuzarea înregistrării ar putea fi motivată de dorința de a oferi ‘o dovadă’, prima după mai bine de un an, că ostaticul este încă în viață, în vederea unor eventuale negocieri între Aqmi și statul român, susține Ould Cheikh Sidaty.

La București, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a informat marți că, în prezent, se fac verificări cu privire la autenticitatea înregistrării în care apare cetățeanul român răpit în Burkina Faso.