Liderul deputaților AUR Alin Coleșa a făcut o sinteză a priorităților legislative AUR la început de sesiune parlamentară:
1) Inițiativă legislativă pentru punerea în acord a numărului de mandate de deputați și senatori pentru cetățenii români cu domiciliul în afara țării (deținători de pașapoarte CRDS) – pentru circumscripția electorală nr. 43.
Punerea în acord a numărului de mandate de parlamentari alocați diasporei cu norma legală de reprezentarereprezintă un act de dreptate, în condițiile în care România are una dintre cele mai ridicate rate de plecare din țara mamă, din Europa și chiar din lume.
Acesta e un semnal clar că ne pasă de cetățenii români din străinătate. Pentru noi, ei nu sunt cetățeni de mâna a 2-a, ci cetățeni de primă mână, la fel ca toți ceilalți. Dorim ca ei să păstreze legătura cu țara mamă și să se întoarcă acasă cât mai repede.
Aplicarea acestei soluții corecte, bazată pe norma legală de reprezentare, implică creșterea numărului de parlamentari de la 4 deputați și 2 senatori la 14 deputați și la 6 senatori aleși în circumscripția nr. 43 – pentru cetățenii români cu domiciliul în afara țării. În același timp am propus coroborarea acestei creșteri a reprezentării diasporei cu scăderea, per total, a numărului de parlamentari la 300.
2) AUR propune creșterea salariului minim la 5.000 de lei coroborată cu scăderea taxelor reținute din salariul brut până la maxim 25%. Noi, Alianța pentru Unirea Românilor (AUR), am depus un proiect de lege prin care propunem creșterea salariului minim brut la valoarea de 5.000 de lei și scăderea taxării acestuia până la maxim 25% pentru acest prag, pentru primii 5.000 de lei. Acest lucru ar însemna ca dintr-un salariu brut de 5.000 de lei, unui român să îi rămână net, lunar, 3.770 de lei, cu 1.700 de lei mai mult decât astăzi.
În acest fel dorim să racordăm piața muncii la noua realitate economică din România, prin creșterea veniturilor nete ale angajaților dar fără a pune presiune suplimentară pe mediul de afaceri prin creșterea taxării muncii.
Un efect foarte important va fi scăderea practicării muncii „la negru sau gri” datorită faptului că nivelul de taxare nu va crește, ci va rămâne aproximativ constant; încasările totale la buget nu vor scădea.
3) Majorarea bursei sociale pentru elevi la o pătrime din salariul minim pe economie – o măsură definitorie pentru asigurarea accesului la educație, reducerea abandonului școlar, îmbunătățirea standardului de viață al familiilor și nu în ultimul rând, dezvoltarea societății și a economiei.
4) AUR a depus un proiect prin care atribuțiile STS sunt limitate doar la a pune la dispoziția AEP infrastructura informatică. STS nu trebuie să mai intervină în operarea acestei infrastructuri informatice, activitate care trebuie să rămână în gestiunea instituțiilor civile.
Proiectele destinate agricultorilor:
5) Proiectul privind Programul Ion Ionescu de la Brad care vizează susţinerea financiară a operatorilor economici din domeniul agriculturii, pescuitului, acvaculturii şi sectorului alimentar, precum şi din domeniul comerţului cu produse agricole, piscicole şi produse alimentare, cu excepţia băuturilor şi tutunului. Este vorba de acordarea unor ajutoare nerambursabile pentru cheltuieli din domeniile enumerate, plătite însă doar după relizarea unor investiții.
7) Proiect privind înființarea Băncii pentru Dezvoltarea Agriculturii din România – Banca Agricolă S.A.
8) Proiectul privind implementarea sigiliului vamal aplicat camioanelor care vin din Ucraina și tranzitează România.
9) Extinderea facilităților privind înființarea și funcționarea Punctelor Gastronomice Locale și în mediul urban. Urmărim rezolvarea uneia dintre principalele cauze ale crizei fermierilor – lipsa punctelor de desfacere a produselor alimentare. În felul aceste punem în aplicare conceptul unul lanț scurt de la fermier, direct la farfuria oamenilor care au nevoie de o hrană sănătoasă.
Vom continua măsurile de creare a unui mediu fiscal propice redresării demografice, încurajând în același timp munca. În esență vom continua propunerile de scădere și chiar eliminare a taxelor și impozitelor pe muncă sau pe proprietate pentru fiecare copil crescut într-o familie. Aceste scăderi/eliminări de taxe și impozite vor fi plafonate superior.