spot_img
20.2 C
București
duminică, aprilie 14, 2024
AcasăAnalizeLiderii coaliţiei guvernamentale din Italia susțin Vestele galbene franceze: O nouă Europă...

Liderii coaliţiei guvernamentale din Italia susțin Vestele galbene franceze: O nouă Europă se naşte. Cea a ”vestelor galbene”, cea a mişcărilor şi a democraţiei directe

-

Liderii coaliţiei guvernamentale din Italia, Matteo Salvini şi Luigi Di Maio, şi-au manifestat luni sprijinul pentru protestele ”vestelor galbene” franceze, cel din urmă publicând pe blogul partidului său un articol în care îi îndeamnă pe manifestanţii francezi ”să nu se predea”, pentru că ”o nouă Europă se naşte”, relatează agenţiile EFE, AFP și Agerpres.

Protestors wearing yellow vests gather in fromt of the headquarters of French TV group France Television, on December 29, 2018, in Paris during a demonstration called by the yellow vests (gilets jaunes) movement, to protest against the rising costs of living they blame on high taxes. – The yellow vests (gilets jaunes) movement in France originally started as a protest about planned fuel hikes but has morphed into a mass protest against President’s policies and top-down style of governing. (Photo by Zakaria ABDELKAFI / AFP)

”Atât în Franţa cât şi în Italia politica a devenit surdă în faţa cererilor cetăţenilor, excluşi din cele mai importante decizii care afectează poporul”, subliniază în acel articol liderul formaţiunii antisistem Mişcare 5 Stele (M5S), în opinia lui Di Maio ”spiritul” protestelor din Franţa fiind similar celui care în anul 2009 a condus la crearea acestei formaţiuni italiene.

- Advertisement -

”La fel ca alte guverne, cel din Franţa este preocupat mai ales să reprezinte interesele elitelor, ale celor care profită de privilegii, nu şi pe cele ale poporului”, continuă Di Maio, oferind sprijinul formaţiunii sale şi în special modelul platformei sale de internet, denumită ”Rousseau” şi folosită pentru acţiuni precum organizarea de evenimente, alegerea candidaţilor sau stabilirea programului electoral.

”Nu vă predaţi ! M5S, la patru ani după crearea sa, în pofida atacurilor, a intrat în Parlament. Şi, mai puţin de nouă ani mai târziu, acum suntem la guvernare, iar aceia care râdeau de noi acum au dispărut de pe scena politică”, mai scrie Di Maio.

- Advertisement -

”O nouă Europă se naşte. Cea a ”vestelor galbene”, cea a mişcărilor şi a democraţiei directe. Este o bătălie dură pe care o putem duce împreună. Dar voi, ”vestele galbene”, să nu vă predaţi !”, insistă liderul M5S, adăugând însă că dezaprobă scenele de violenţă care au marcat protestele din Franţa.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img