Lider PNL: Nu trebuie să îi batem la uşa lui Cioloş

0
383

Liderul deputaţilor liberali, Eugen Nicolăescu, dă de înţeles la RFI că PNL-ul nu ar trebui să vină cu o propunere de premier înainte de alegerile parlamentare din decembrie. El mai spune că liberalii nu trebuie să-i bată la uşă lui Dacian Cioloş, pentru că premierul actual ştie ce vrea să facă după 1 ianuarie 2017.

Întrebat ce şanse sunt ca Dacian Cioloş să intre în PNL, Eugen Nicolăescu a răspuns: „Eu cred că Dacian Cioloş este un om matur din punct de vedere tehnic şi politic, să nu uităm că totuşi a fost ministru în Cabinetul Tăriceanu, să nu uităm că a fost comisar european, deci este un om cu o experienţă politică extraordinar de mare. Deci nu trebuie să-i batem noi la uşă şi să-l întrebăm ce vrea să facă, eu sunt convins că el ştie ce vrea să facă. Dar în acelaşi timp, cred că România are nevoie de toate competenţele tehnice şi politice, pe care le găsim pe piaţa politică românească. De aceea, eu cred că Dacian Cioloş va opta singur încotro se va duce, că va intra în politică după 1 ianuarie 2017, că nu va intra mi-e greu să vă spun, dar eu aş face o menţiune specială şi anume că Partidul Naţional Liberal are suficiente resurse umane să poată să-şi îndeplinească programul de guvernare, pe care şi l-a aprobat. Sigur că orice infuzie de experienţă nouă, de competenţă nouă este binevenită oricând şi oriunde, nu numai la PNL, dar asta nu înseamnă că dacă cineva nu vine astăzi la noi sau mâine, noi nu o să putem să ne realizăm obiectivele pe care ni le-am propus. Refuz un asemenea tip de discurs politic”.

Când va anunţa PNL propunerea de premier, înainte sau după alegeri? „Dar de ce e nevoie să fie făcut un asemenea anunţ? Ar fi probabil prima oară în România din ’90 încoace când un partid politic merge în alegeri anunţând un premier. E o chestiune care din punctul meu de vedere a fost imprimată de cineva care a avut anumite scopuri şi cred că PSD-ul nu este străin de un asemenea demers şi atunci eu cred că noi trebuie să fim foarte atenţi. Până la urmă, se deturnează sensul alegerilor parlamentare, alegerile sunt pentru Parlamentul României, nu pentru Executiv, Executivul nu se alege niciodată de cetăţeni, Executivul este numit de Parlament, în baza unei propuneri de prim-ministru pe care o face preşedintele României, dintr-o majoritate parlamentară. Deci eu cred că noi trebuie să ne dirijăm toate eforturile către un Parlament mai responsabil, un Parlament mai pus în slujba cetăţeanului, un Parlament mai eficient şi care să aibă capacitatea să valideze un Guvern eficient”, spune liderul deputaţilor liberali.

Cu cine s-ar alia PNL în viitorul Parlament? „În primul rând, exclus din start pentru noi este PSD-ul (…). PSD este exclus de la o guvernare cu PNL-ul. În rest, ar trebui acum să fim fiecare dintre noi clarvăzători, nu cred că suntem, adică să ştim ce partide intră în Parlament. Eu cred că o majoritate parlamentară se va construi după alegerile din 11 decembrie în funcţie de ce partide intră în Parlament, de ce profil ideologic au, de ce dorinţe au să fie cinstite, corecte şi să răspundă aşteptărilor populaţiei, să vedem ce programe de guvernare şi-au propus şi multe alte asemenea criterii importante, care să ducă de fapt la o guvernare eficientă”, afirmă Eugen Nicolăescu.