Liberalul care vrea declarații de avere pentru toți românii: NU retractez nimic. Am ținut un speech într-un mediu academic

0
104

„În primul rând, aș vrea să lămuresc contextul în care am făcut această declarație, o declarație neinspirată, aș spune, la momentul ăsta. Eram la ASE, la o conferință în care discutam despre posibile soluții pentru a eficientiza lupta împotriva corupției. Am ținut un speech de circa 14 minute și am enumerat mai multe măsuri care pot fi avute în vedere, la un moment sau altul. Trebuie să precizez că Guvernul și membrii Guvernului nu au discutat și nu au în vedere să adopte astfel de declarație. În cadrul speech-ului meu am făcut vorbire despre anumiți cetățeni care au averi fabuloase și care n-au plătit impozite și taxe. La acei cetățeni mă refeream și era vorba despre o anumită categorie de persoane care prezintă un risc fiscal, dar repet, asta nu este o poziție oficială a Guvernului, eram la o dezbatere într-un cadru academic”, a declarat joi seară la Digi 24 Cristian Băcanu, secretar de stat PNL în Ministerul Justiției, după declarația controversată prin care cerea ca toți românii să depună declarații de avere.

„Nu retractez, dar din punctul meu de vedere a fost o exprimare neinspirată la momentul respectiv, pentru că lucrurile trebuie văzute în cadrul celor expuse de mine în acel speech. Am vorbit, de pildă, despre procurorii care să aibă specialitate în domeniul financiar”, a spus Cristian Băcanu.

„Una dintre problemele pe care eu o arătam ieri la ASE era că nu sunt unificate bazele de date și asta nu este o problemă a cetățenilor”, a recunoscut oficialul. „Dar pe de altă parte, ne uităm la modul în care s-a făcut controlul unor averi în trecut și vedem că a fost destul de ineficient. N-am date să vă spun, dar din câte înțeleg, în primii ani au fost niște decizii de impunere emise de le numărăm pe degetele de la o mână. Există aceste situații și nu putem să ne facem că nu le vedem și exact această ipoteză o aveam în vedere și mă gândeam la momentul acela, dar a ieșit așa cum a ieșit”, a completat secretarul de stat din Ministerul Justiției. „Mă gândeam la anumite categorii de risc. Declarația mea a fost neinspirată”, a repetat Cristian Băcanu. „Era o discuție, într-un mediu academic, cu posibile situații și posibile soluții pentru a rezolva lipsa de eficiență în combaterea evaziunii fiscale”, a adăugat el.