spot_img
28.5 C
București
joi, august 11, 2022
AcasăDezvaluiriLiberal: Românii au făcut masacre în Transilvania. Au omorât 108 maghiari acum...

Liberal: Românii au făcut masacre în Transilvania. Au omorât 108 maghiari acum 100 de ani. Nouă ne place să credem ca ai noștri omorâți de maghiari au fost sfinți

-

Au trecut 100 de ani de când românii au omorât 108 maghiari din Tărcaia și Grădinari, a scris pe facebook consilierul PNL din Brașov Mihai Codruț Nanu.

La comentarii Nanu susține: Civili omorâți degeaba au fost de ambele părți. Dar noua ne place sa credem ca ai noștri au fost sfinți

- Reclama -

Nanu a publicat un link care susține următoarele:

În anul 1940, trupele lui Miklós Horthy au masacrat la Ip și Treznea zeci de români nevinovați. Datele istorice arată că la Treznea au fost omorâți 87 de români și 6 evrei în timp ce la Ip au fost omorâte nu mai puțin de 157 de persoane. În mod evident, nu există termeni destul de puternici care să condamne aceste fapte ale armatei lui Miklós Horthy. 
Pe de altă parte, ”să dăm Cezarului ce-i a Cezarului” și să amintim și de masacrele produse, de această dată de populația românescă civilă, și care au vizat populația maghiară din Transilvania. Mai puțin cunoscute, însă la fel de inimaginabile sunt masacrele din anul 1919 de la Tărcaia și Grădinari. Românii au ucis atunci 91 de maghiari din primul sat și 17 din al doilea. 

În Tărcaia, o parte din populația maghiară a fost adunată de români în centrul satului și, în fața bisericii reformate, a fost împușcată fără pic de milă. Ulterior, românii au urcat în turla bisericii de unde au împușcat persoanele ce încercau să fugă din sat. Aceste masacre sunt mai puțin cunoscute în România datorită faptului că au fost produse de români. În schimb, masacrele produse de trupele horthyste la Ip și Treznea sunt mereu aduse în discuție. Mai mult detalii despre masacrele de la Tărcaia și Grădinari, în vastul articol de pe Wikipedia.

După ce populația masculină a fost omorâtă, românii au jefuit timp de trei zile gospodăriile mult mai înstărite ale maghiarilor. Abia după ce forțele de ordine de la Beiuș au ajuns în zonă, a fost pus capăt jafului. 

spot_img
- Advertisment -spot_img

Must Read

Românii fac 15.000 de euro urcarea pe Mont Blanc

0
Depozit de 15.000 euro pentru salvare și înmormântare ca să urci pe Mont Blanc. Banii sunt pentru a acoperi costurile în cazul în care trebuie...