spot_img
20 C
București
miercuri, aprilie 24, 2024
AcasăAnalizeLIBANUL SPRE RĂZBOI? Premierul libanez reținut în Arabia Saudită? Război între Arabia...

LIBANUL SPRE RĂZBOI? Premierul libanez reținut în Arabia Saudită? Război între Arabia Saudită sunnită și Iranul șiit

-

Liderul Hezbollah, Hassan Nasrallah, a acuzat vineri Arabia Saudită că „l-a reținut” pe premierul libanez demisionar și că a cerut Israelului, inamicul declarat al mișcării șiite, să lovească Libanul transmite AFP.

Demisia șoc a lui Saad Hariri, anunțată la 4 noiembrie la Riad, a luat prin surprindere clasa politică din Liban unde opinia publică își pune întrebări legate de libertatea de mișcare a prim-ministrului.

- Advertisement -

Secretarul de stat american, Rex Tillerson, a avertizat vineri „toate părțile, din interiorul și exteriorul țării, ce ar putea utiliza Libanul ca scenă de conflicte prin interpuși”. La rândul său, secretarul general al Națiunilor Unite, Antonio Guterres, s-a declarat „extrem de îngrijorat” de actuala criză politică din această țară.

Afacerea a fost repede percepută ca o nouă dispută între Arabia Saudită sunnită, important sprijin al lui Saad Hariri, și Iranul șiit, marele aliat al Hezbollahului.

- Advertisement -

Cele două puteri din Orientul Mijlociu se înfruntă deja cu privire la mai multe dosare regionale, în special războaiele din Yemen și Siria.

Președintele Libanului, Michel Aoun, nu a acceptat până în prezent demisia lui Saad Hariri, afirmând că dorește să aibă o întâlnire cu acesta pentru a discuta despre situația creată.

Revenirea în Liban a premierului se lasă însă așteptată.

Franța, prin intermediul unui purtător de cuvânt al Ministerului de Externe, și-a exprimat dorința ca Saad Hariri „să se bucure de întreaga libertate de mișcare și să fie în deplină măsura de a juca rolul său esențial în Liban”.

Saad Hariri „este reținut în Arabia Saudită, i s-a interzis până acum să revină în Liban”, a declarat vineri liderul Hezbollah, Hassan Nasrallah, în cursul unei alocuțiuni televizate.

„Se află în arest la domiciliu”, a adăugat el, cerând Riadul „să îl elibereze”.

Liderul mișcării șiite libaneze a reiterat că Saad Hariri, care deține și naționalitate saudită, a fost „obligat” de saudiți să își prezinte demisia și „să citească un text scris de ei”.

Considerat un protejat al Arabiei Saudite, Hariri a anunțat sâmbătă într-o declarație televizată, spre surpriza generală, că demisionează din funcție, acuzând mișcarea armată Hezbollah și Iranul, aliat al acesteia, că ar fi „sechestrat” Libanul și spunând că îi este frică pentru viața sa.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img