spot_img
38.9 C
București
miercuri, iulie 17, 2024
AcasăAnalizeLia Olguța Vasilescu acuză Complexul Energetic Oltenia că a majorat din nou...

Lia Olguța Vasilescu acuză Complexul Energetic Oltenia că a majorat din nou preţul la cărbune cu 30%, refuzând să furnizeze cărbune către CET 2 Craiova pentru perioada de iarnă

-

Primarul municipiului Craiova, Lia Olguţa Vasilescu, a afirmat joi, în cadrul şedinţei Consiliului Local, că în ultima săptămână Complexul Energetic Oltenia (CEO) a majorat din nou preţul la cărbune cu 30%, refuzând să furnizeze cărbune către CET 2 Craiova pentru perioada de iarnă, aşa cum şi-a asumat în urmă cu circa 5 luni, în momentul în care cele două entităţi s-au separat.

- Reclama -

Potrivit primarului Craiovei, majorarea preţului cărbunelui de către CEO nu se justifică nici de vreo creştere salarială, „nici de alte lucruri care să intre în tariful cărbunelui”, iar dacă această majorare va fi aprobată de ANRE, atunci Consiliul Local Craiova va trebui să o preia la capitolul „impuse”, lăsând să se înţeleagă că locuitorii Craiovei vor fi cei care ar putea fi nevoiţi să suporte o nouă majorare a preţului la gigacalorie, în condiţiile în care CET 2 este producătorul de energie termică al oraşului.

- Advertisement -

„Noi (n.red.municipiul Craiova), la ora actuală, nu mai avem contract direct cu Complexul Energetic Oltenia, pentru că în luna septembrie a anului trecut s-a făcut o divizare în care CET II de fapt a devenit Termocentrale Craiova şi este o entitate separată de Complexul Energetic Oltenia. În momentul în care s-a făcut această divizare, împreună cu domnul Dan Vasile, care este directorul de la CET 2, am avut o discuţie în biroul ministrului Energiei şi cu reprezentantul de atunci al Complexului Energetic, domnul Burlan, ca această divizare să se facă în nişte condiţii nu bune pentru noi, ci măcar acceptabile, pentru că ştiam ce o să se întâmple. Nu bune, nu în sensul că nu ni le-am fi dorit bune, că ni le-am fi dorit foarte bune, dar am văzut de la ce s-a plecat şi ce am reuşit să obţinem prin negocieri, ca într-un final să ne dăm seama că de fapt toate acele negocieri au fost în mare parte trecute cu vederea de cei de la Complexul Energetic Oltenia. Când s-a măritat acest CET II, când s-a scos din CEO, s-a măritat fără zestre, fără niciun fel de zestre, în sensul că noi am solicitat nişte lucruri, ni s-au promis că se întâmplă şi, din păcate, nu s-au întâmplat aceste lucruri”, a spus Olguţa Vasilescu.

Primarul Craiovei a menţionat că în acel moment municipalitatea a solicitat să i se dea cantitatea de cărbune necesară pentru a putea acoperi încălzirea şi apa caldă în Craiova pe perioada de iarnă, însă CEO nu s-a ţinut de promisiune şi a fost nevoie să se ceară de la rezervele statului.

- Advertisement -

„Ni s-a spus că da, ni s-a spus că în luna noiembrie vom avea 200.000 de tone de cărbune în rezerva Termocentrale Craiova. La ora actuală mai este cărbune doar pentru o săptămână. Deci nu ni s-a pus la dispoziţie această cantitate de care am avut nevoie. În acel moment, când am văzut că nu există niciun fel de înţelegere la Complexul Energetic Oltenia şi trebuia să le livreze, de exemplu, trei navete pe zi şi livrau doar două, am făcut apel la Rezerva de stat şi am fost sprijiniţi într-o primă etapă ca în rezervele Termocentrale Craiova să rămână doar 30.000 de tone în loc 60.000 iar acum, în disperare de cauză. Sunt lucruri pe care nu le-am spus până acum cetăţenilor, pentru că n-am vrut să panichez şi le spun acum tocmai pentru că s-au rezolvat. În disperare de cauză am ajuns încă o dată la rezervele statului cerându-le să ni se pună la discuţie cantitatea necesară de cărbune ca să putem să trecem această iarnă”, a precizat Olguţa Vasilescu.

Facturile la întreţinere pe luna decembrie ajung şi la 2.000 lei în municipiul Craiova după ultima majorare a preţului gigacaloriei, deşi, potrivit primarului Lia Olguţa Vasilescu, pentru un apartament de 70 mp costurile ar trebui să fie de 500-600 lei.

„La un apartament de 70 de metri pătraţi consumul ar trebui să fie de maximum o gigacalorie (0,9 este în scripte). Deci ar trebui ca facturile să vină între 500-600 de lei, nu 2.000 lei, cum am văzut. E adevărat că astea cu 2.000 lei sunt excepţii. Am stat ieri de vorbă cu o doamnă preşedinte de asociaţie care era disperată că are o factură de 1.900 de lei şi că nu ştie ce să-i spună proprietarului. Şi ne-am uitat pe lista din blocuri şi am văzut că ceilalţi n-aveau atât, ci aveau de plată 400 de lei, 600 de lei…”, a spus Olguţa Vasilescu la şedinţa Consiliului Local Craiova.

Aceasta a afirmat că municipiul Craiova nu a primit niciun leu anul trecut de la Guvern pentru subvenţionarea creşterilor de preţ la gigacalorie şi, mai mult, a fost obligat să blocheze 3 milioane euro într-un cont drept garanţie pentru Complexul Energetic Oltenia, deşi societatea de furnizare energie termică în Craiova a Consiliului Local (Termo Urban) nu are niciun leu datorie.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img