Legăturile periculoase Birchall-Sondland care au alertat Consiliul de Securitate al SUA și un scandal sexual: ”BĂGÂNDU-ŞI LIMBA ÎN GÂTUL MEU”

0

Trei femei îl acuză pe ambasadorul american la Uniunea Europeană (UE) Gordon Sondland de comportament sexua nepotrivit, într-un articol publicat la o săptămână de la audierea în Congres a acestui martor-cheie în ancheta destituirii lui Donald Trump, relatează AFP conform News.ro.

CITIȚI ȘI: THE DAILY BEAST: Consiliul de Securitate american alarmat de relația Ana Birchall-Gordon Sondland, ambasadorul SUA la UE

Scandalul apare în aceea și zi în care presa americană vorbește despre legăturile periculoase ale lui Sondland cu fostul ministru român al Justiției, Ana Birchall.

Extrem de bine informatul site american The Daily Beast scrie că legăturile ambasadorului SUA la UE, Gordon Sondland, cu românca Ana Birchall, fostă ministră a justiției, declanșaseră un semnal de alarmă în Consiliul de Securitate al SUA (National Security Council, NSC) cu mult înainte de scandalul actual privind Ucraina. Oficiali ai guvernului au fost îngrijorați de felul în care Gordon Sondland, deși ambasador SUA la Bruxelles, pe lângă Uniunea Europeană, căuta să obțină acces la Casa Albă pentru Ana Birchall, transmite Radio Europa Liberă.

CITIȚI ȘI: BANII, dezvăluirea bombă din scandalul Birchall-Sondland

Cele trei femei, citate în articol, afirmă că au fost supuse unor represalii după ce l-au respins pe acest om de afaceri bogat, numit ambasador la UE după ce a donat un milion de dolari la ceremonia de învestire a lui Trump. Ele dau asigurări că el a încercat să le sărute cu forţa şi că le-a atins, într-un cadru profesional, în perioada 2003-2008.

”Eu nu am nimic de spus despre ceea ce a făcut el sau nu a făcut (în scandalul ucrainean)”, afirmă prima. ”Însă oamenii vor să afle care este morala sa. Eu am o probă suplimentară pentru ei”.

Această femeie, Nicole Vogel, dă asigurări că s-a întâlnit cu Gordon Sondland – care deţine un grup hotelier – în urmă cu 16 ani, pentru a-i cere să investească într-unul dintre proiectele sale. Invitată de omul de afaceri să-l viziteze la unul dintre hotelurile sale, ea povesteşte că el i-a propus să-i arate personalul, după care să-i arate o cameră.

În timp ce se îndrepta către ieşirea din cameră, Sodland a ăntrebat-o ”pot să primesc o mângâiere mai întâi?”. Luată prin surprindere, Nicole Vogel l-a îmbrăţişat prietenşte. ”Apoi, în timp ce mă îndepărtam de el, el m-a prins de faţă şi a încercat să mă sărute”, spune ea.

Gordon Sondland i-a prezentat scuze, la puţin timp după aceea, într-un e-mail de afaceri.

Altă acuzatoare lucra pentru o companie de asigurări care avea un contract cu el. După o masă de lucru, Gordon Sondland ar fi lovit-o ”peste fese, strecurând «abia aştept să lucrez cu tine»”, îşi aminteşte Jana Solis.

La o nouă întâlnire, la domiciliul lui Gordon Sondland, care urma să vizeze evaluarea colecţiei sale personale de artă, Jana Solis spune că l-a găsit pe omul de afaceri ”în întregime dezbrăcat”, în timp ce intra în anexă, alături de piscină.

”A spus cam aşa: «credeam că puteam discuta». Iar eu am spus, încercând să-i păstrez egoul intact, «nu pot să port această conversaţie»”, povesteşte ea. ”El mi-a spus «credem că doar ne puteam amuza un pic, dar nu e grav»”, conchide ea.

Jana Solis povesşte o a treia întâlnire profesională, în cursul căreia Gordon Sondland s-a ”urcat pe ea” în timp ce discutau, pe o canapea. ”M-a sărutat, băgându-şi limba în gâtul meu, dar am încercat să mă ridic şi să scap şi am căzut în spatele canapelei”, descrie ea.

Ultima dintre femeile care îl acuză căuta un loc de muncă. Ea dă asigurări că Gordon Sondland a încercat să o sărute în maşina sa.

Ambasadorul american la UE contestă toate aceste fapte citate în ancheta jurnalistică a Propublica şi Portland Monthly.