spot_img
-0.6 C
București
luni, decembrie 23, 2024
Acasă#OlimpiadaRioLegăturile firmei din scandalul echipamentului contrafăcut pentru JO cu foștii șefi ai...

Legăturile firmei din scandalul echipamentului contrafăcut pentru JO cu foștii șefi ai Comitetului Olimpic Român

-

Compania Pax Creative Sports, implicată în scandalul echipamentului contrafăcut furnizat sportivilor români la JO, provine dintr-o firmă înfiinţată de fostul şef al COSR Octavian Morariu şi şi-a început activitatea în 2010, an în care, cu un singur angajat, a realizat un profit de 159.563 de lei. Firma a asigurat şi echipamentul pentru sportivii români participanţi la Jocurile Olimpice de iarnă de la Soci, în baza unui contract în valoare de 280.000 de lei, transmite News.ro.

- Reclama -

Pax Creative Sports a rezultat în urma schimbării denumirii societăţii Optimal Activ Sports, care i-a avut ca membri fondatori pe Octavian Morariu, pe Ioan Dobrescu şi pe Mihaela Knopf. La acel moment, Octavian Morariu era preşedinte, iar Ioan Dobrescu ocupa poziţia de secretar general al COSR.

- Advertisement -

La 1 martie 2010, Morariu şi Dobrescu şi-au cesionat părţile sociale lui Petru Octavian Alexandrescu, Ioanei Smaranda Burloiu şi Mihaelei Knopf.

”Da, în 2009, eu şi domnul Morariu am fondat firma Optimal, prin care am luat franciza Asics de la Franco Arese, fostul preşedinte al Federaţiei Europene de Atletism. La scurt timp, am renunţat la firmă, după care aceasta s-a transformat în Pax Creative”, a declarat secretarul general al COSR, Ioan Dobrescu, pentru Gazeta Sporturilor.

- Advertisement -

El a susţinut că nu s-a implicat în partea executivă şi că Mihaela Knopf era cea care se ocupa de business.

„Din 2010 nu am mai avut nici o treabă cu firma. Nu am nimic de ascuns şi nu mi se poate imputa mie ce face acum firma”, a mai precizat Dobrescu”, conform GSP.

În prezent, Pax Creative Sports are doi asociaţi, Viorel Andreescu şi Ion Zamfirescu, iar administrator este Ion Zamfirescu.

Din 2010 şi pînă în prezent, Pax Creative a avut cu COSR 10 contracte vizibile în SEAP, sistemul electronic de achiziţii publice, în valoare totală de 370.000 de euro, scrie Gazeta Sporturilor.

Pax Creative Sports a furnizat vestimentaţia sportivilor români care au participat la Jocurile Olimpice de la Soci, în baza unui contract încheiat cu COSR în octombrie 2013 şi având o valoare de 280.000 lei.

Presa a relatat că în 2011 aceeaşi firmă a câştigat un contract care viza furnizarea de echipament sportiv pentru Festivalul Olimpic al Tineretului European la Trabzon, Turcia, iar în 2012, a câştigat contractul pentru furnizarea de echipament sportiv pentru Festivalul Olimpic al Tineretului European, Braşov 2013, dar şi contractul de furnizare a echipamentului sportiv pentru românii de la Festivalul Olimpic al Tineretului European de la Utrecht.

Conform datelor de la Ministerul Finanţelor, în 2010, primul an de funcţionare, când firma avea ca obiect principal de activitate „comerţ cu ridicata al altor bunuri de uz gospodăresc”, profitul a fost de 159.563 de lei, având un singur angajat.

În 2011, numărul mediu de salariaţi a fost 2, iar profitul a fost de 139.657 lei, obiectul principal de activitate fiind „comerţ cu ridicata al îmbrăcămintei şi încălţămintei”. În 2012, s-a menţinut numărul mediu de salariaţi, iar profitul a fost de 17.930 lei, iar în 2013 numărul mediu de salariaţi a fost 7, profitul realizat fiind de 138.778 lei.

Anul 2014 a adus firmei un profit de 143.606 lei, realizat cu un număr mediu de 8 angajaţi. În 2015, firma a avut un număr mediu de 5 angajaţi şi un profit de 139.719 lei.

Poliţia a făcut vineri percheziţii la sediul Pax Creative Sports, de unde a ridicat echipament asemănător celui furnizat sportivilor români prezenţi la Jocurile Olimpice. De asemenea, de la sediul Comitetului Olimpic şi Sportiv Român au fost ridicate documente referitoare la contractul pentru aceste echipamente şi la licitaţia organizată pentur achiziţionarea lor.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img