spot_img
14.8 C
București
joi, iunie 8, 2023
AcasăhighlightLegătura dintre atentatul din #Bamako și românul răpit în Burkina Faso

Legătura dintre atentatul din #Bamako și românul răpit în Burkina Faso

-

Algerianul Mokhtar Belmokhtar, liderul grupării jihadiste Al-Mourabitoun, afiliată Al-Qaida, „se află fără îndoială la originea” atentatului de la hotelul Radisson Blu din Bamako, a afirmat vineri ministrul francez al apărării, Jean-Yves Le Drian, citat de AFP, transmite Agerpres.

- Reclama -

Gruparea Al-Mourabitoun a revendicat răpirea în luna aprilie a unui cetățean român în Burkina Faso, Gherghuţ Iulian, care are și cetăţenie franceză.  Mesajul era prezentat de Adnan Abou Walid Sahraoui, care se prezinta drept liderul grupării, rivalul algerianului Mokhtar Belmokhtar, care acum ar fi revendicat atentatul de la hotelul din #Bamako.

Nu se cunoaște în prezent dacă Mokhtar Belmokhtar mai conduce gruparea sau Adnan Abou Walid Sahraoui și dacă există într-adevăr două grupări  în Al-Mourabitoun și  la care dintre acestea se află cu adevărat Gherghuț despre care nu se mai știe nimic din luna august, când a fost difuzat un mesaj video al acestuia.

Reamintim că un agent de securitate român a fost răpit de indivizi înarmaţi de la o mină de mangan din nordul statului african Burkina Faso, în apropiere de graniţa cu Mali, anunţa Reuters pe 4 aprilie.

Al-Mourabitoun este o organizaţie a militanţilor jihadişti din Africa, formată dintr-o fuziune între Mişcarea Ahmed Telmissi pentru Unicitate, Jihad din Africa de Vest şi Brigada de Mascaţi Mokhtar Belmokhtar.

Al-Mourabitoun este compusă în mare parte din tuaregi şi arabi din regiunile nordice ale Mali – Timbuktu, Kidal şi Gao, dar include, de asemenea, algerieni, tunisieni şi de alte naţio­na­lităţi. Zona de operaţiuni este în partea de nord a Mali, în apropierea oraşelor cum ar fi Tessalit şi Ansongo.

Deşi înfiinţarea grupului a fost anunţată de Belmokhtar, lide­rul grupului a fost declarat un veteran non-algerian al jihadului antisovietic şi al luptelor din 2002 împotriva forţelor americane din Afganistan. Acesta a fost identificat, mai târziu, ca fiind un egiptean cunoscut sub numele de Abubakr al-Nasri (al-Masri). Abubakr a fost ucis de forţele speciale franceze în nord-estul Mali între 10 şi 17 aprilie 2014.

Grupul a fost denumit după Almoravids, o dinastie islamică nord-africană, din secolele XI şi XII, fiind desemnat ca o organizaţie teroristă de către Organizaţia Naţiunilor Unite, Australia, Canada, Marea Britanie şi Statele Unite ale Americii.


„Este căutat de multă vreme de numeroase țări, se află fără îndoială la originea acestui atentat, chiar dacă nu suntem pe deplin siguri de acest lucru”, a declarat ministrul la postul francez de televiziune TF1.

Atacul asupra hotelului s-a soldat cu cel puțin 27 de morți din rândurile clienților și trei printre teroriști, potrivit cel mai recent bilanț prezentat de o sursă militară din Mali.

Într-un comunicat citit la telefon pentru site-ul mauritanian Al-Akhbar și canalul panarab de televiziune Al Jazeera, Al-Mourabitoun a revendicat acest atentat ca fiind o operațiune organizată în comun cu Al-Qaida în Maghrebul Islamic (AQIM).

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img