spot_img
28.2 C
București
luni, august 8, 2022
AcasăAnalizeLecția sârbească de economie pentru România: NIVEL RECORD DE REZERVE ÎN VALUTĂ

Lecția sârbească de economie pentru România: NIVEL RECORD DE REZERVE ÎN VALUTĂ

-

În cadrul evaluărilor extraordinare a ratingului care se estimează la nivel mondial din cauza crizei provocate de pandemia virusului Covid-19, ratingul agenției Stardard and Poor’s S&P a adoptat decizia să mențină ratingul de credit al Serbiei pentru îndatorare de lungă durată în dinari și valută străină la nivelul BB+ cu evaluări stabile penrtu creșterea acestuia, a comunicat Banca Națională a Serbiei.

- Reclama -

În comunicatul său, agenția S&P evidențiază că menținerea creditului de rating este rezultatul păstrării stabilității macroeconomice de mai mulți ani, a nivelului record de rezerve în valută străină și finanțe publice reglementate.

Banca Mondială prevede în cel mai nou raport că scăderea Produsului Intern Brut al Serbiei anul acesta va fi de 2,5 procente, în timp ce în celelalte țări din Balcanii de Vest scăderea va fi între 3 și 5,6 la sută.

Pentru România scăderea PIB_ului este estimată de FMI peste 5%.

Guvernul Serbiei a reacționat prompt la provocările apărute din cauza crizei în pandemia Covid-19, prin adoptarea programului de ajutor în valoare de 5,2 miliarde euro. Programul se ocupă de problemele angajării și întreprinderilor mici și mijlocii, constată Banca Mondială.

Dacă acest program ambițios va fi pe deplin aplicat și încadrat cu elaborarea reformelor durabile structurale, economia Serbiei va reveni în 2020”, spune șeful Biroului Băncii Mondiale în Serbia, Stiven Ndegva.

spot_img
- Advertisment -spot_img

Must Read

Rețeaua sexuală Epstein, un paravan CIA și/sau Mossad?

0
Podcasterul american Joe Rogan a sugerat, în cadrul emisiunii sale „The Joe Rogan Experience”, că miliardul american Jeffrey Epstein, condamnat pentru abuzuri sexuale, ar...