Cercurile conspirationiste vorbesc tot mai mult despre prezenţa unor cipuri în măştile de faţă pe care tot mai multe ţări le-au impus locuitorilor în contextul pandemiei de Covid-19. Realizatorii acestora spun, însă, că cipurile nu au nimic de-a face cu urmărirea utilizatorilor măştilor, transmite Mediafax.
Experţii confirmă faptul că unele modele de măşti sunt într-adevăr echipate cu cipuri, dar spun că acestea nu au nici pe departe rolul de a spiona, ci au un scop practic. Tehnologia este folosită pentru a stabili de câte ori sunt spălate măştile reutilizabile, scrie Le Parizien.
De la începutul crizei, o companie franceză comercializează măşti pentru profesionişti echipate cu un cip RFID. Acesta din urmă este cunoscut pentru faptul că a „revoluţionat” industria, fiind folosit pentru cardurile de credit sau încorporat în etichetele îmbrăcăminţii.
Odată activat, cipul RFID „transmite datele sale de identificare prin antenă […]. Informaţiile sunt apoi preluate şi procesate în baza de date corespunzătoare: nume, preţ, stoc, validitate”, explică specialiştii.
Practic, un cip RFID ţine locul unui cod de bare şi permite „scanarea a sute de etichete simultan, chiar în prezenţa obstacolelor şi până la zece metri distanţă”.
Le Parisien despre măștile cu cipuri: Unele modele de măşti sunt într-adevăr echipate cu cipuri.Tehnologia este folosită pentru a stabili de câte ori sunt spălate măştile reutilizabile
-
- Advertisement -