spot_img
5.9 C
București
vineri, decembrie 9, 2022
AcasăAnalizeLe Monde: Urmează un nou crah bursier?

Le Monde: Urmează un nou crah bursier?

-

În istoria piețelor financiare americane, valorile acțiunilor au depășit nivelul actual doar de două ori: în 1929, înainte de Marea Depresiune și în 2000, înainte ca balonul să se fi umflat la maximuă, transmite RFI.

- Reclama -

Le Monde face o analiză:

”Preocuparea investitorilor este legată în special de un indicator utilizat în mod obișnuit pe piețele financiare: capitalizarea de piață împărțită la profiturile corporative, ajustată pentru ciclul economic (așa- umitul „raport Shiller“, după numele economistului Robert Shiller). Acest indicator depășește acum 30 de puncte, un  prag atins de numai două ori, din 1881 încoace.

În Europa de Nord, vârful este mai puțin pronunțat, dar și aici raportul este deasupra mediei istorice.

De la telenovela fără de sfârșit de la Casa Albă, trecând prin tensiunile din Coreea de Nord și până la condamnarea din vârful buzelor a protestatarilor neonaziști, toate acestea par să fi afectat puțin piețele.

Însă un șoc ar putea rupe încrederea în piață, și ar pune punct exuberanței iraționale, provocând o cădere a Bursei. Printre potențialii declanșatori ai accidentului se pot număra o mare eroare economică a lui Donald Trump, o scădere a pieței chineze sau o încetinire a creșterii mondiale. Cel mai mic șoc  ar putea sparge bulele.

Cât poate ține bula bursieră? Ca întotdeauna, investitorii nu sunt conștienți de supraevaluarea unei piețe astfel încât să decidă să se retragă. Dacă ei văd cum colegii lor vor continua să pună bani în piață, ei vor face același lucru”.

CITIȚI ȘI: Fost bancher român în bănci de top anunță MARELE FALIMENT CARE VA SCHIMBA LUMEA

spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img