După Google, Bruxelles-ul ia în vizor Gazprom. Mai multe surse citate de Le Monde au explicat că miercuri comisarul european pentru Concurență va trimite o notificare gigantului energetic rus Gazprom. Compania Gazprom este investigată pentru că a semnat cu clienții săi europeni acorduri constrângătoare, care le interzic, de pildă, să revândă unor terți gazele cumpărate de la Gazprom. O altă acuzație este că i-a forțat pe europeni să semneze contracte pe o durată prea mare. La fel de probabil e ca Gazprom să fie acuzat că a legat prețul gazului natural de cel foarte volatil al petrolului, transmite Radio France Internationale.
Decizia, când va fi anunțată, ar putea avea consecințe importante. Orice lovitură de genul acesta la Gazprom va fi văzută ca o sancțiune suplimentară a Uniunii Europene la adresa Rusiei, a explicat o sursă din Gazprom, citată de Le Monde. Or, asta s-ar întâmpla într-un moment în care Moscova încearcă să dea impresia că ar dori să respecte pacea fragilă din estul Ucrainei.
Deocamdată, Comisia Europeană nu a dorit să confirme informația și s-a limitat să răspundă că oricum mâine se va întoarce din SUA comisarul pentru Concurență, Margrethe Vestager, spune RFI.
Ce este sigur însă este că daneza Vestager e hotărâtă să readucă în actualitate politica europeană antitrust. Săptămâna trecută, același comisar european a lansat o anchetă asemănătoare contra americanilor de la Google. Acum, cei de la Gazprom ar urma să fie anchetați pentru abuz de poziție dominantă.
Comisia lansase încă din septembrie 2012 o anchetă formală în privința practicilor anticoncurențiale ale Gazprom, după plângerea formulată de Lituania. De atunci, au fost făcute investigații în opt țări europene: Lituania, Estonia, Bulgaria, Cehia, Ungaria, Letonia, Slovacia și Polonia. Ulterior, au fost discuții cu Gazprom pentru un acord amiabil, însă în 2014, Executivul european a reînceput ancheta. Pe atunci, comisarul care se ocupa de dosar nu a avut unda verde de la șeful Comisiei de la acea vreme, Jose Manuel Barroso. Acum, însă, există acordul actualului președinte al Comisiei, Jean Claude Juncker, spun surse apropiate de dosar.
După ce va primi notificarea Bruxelles-ului, Gazprom va avea la dispoziție două luni pentru a-și pune la punct apărarea. Ulterior, vor începe audierile, iar dacă Executivul european nu e convins de argumente poate merge până la a impune măsuri constrângătoare – fie să îi oblige pe cei de la Gazprom să-și modifice practicile, fie să impună o amendă de până 10% din cifra sa totală de afaceri, precizează RFI.