Le Monde: Scăderea prețului petrolului poate duce la revolta sociale

0
367

Automobiliști, nu e cazul să vă entuziasmați prea repede de scăderea prețurilor la pompă! Bineînțeles, căderea cotației petrolului de la 115 dolari pe baril în 2014 la 40 astăzi redă consumatorilor puterea de cumpărare și dă o gură de oxigen sectoarelor mari consumatoare, precum transporturile, scrie Le Monde.

Iar această depresiune va continua și în 2016, fără îndoială. Arabia Saudită și-a reafirmat strategia, la summitul OPEC, de a produce la nivel maxim pentru a-și păstra cota de piață. Nimeni nu mai mizează pentru multă vreme pe un nivel de 100 de dolari. Din contră, se va putea megre și mai jos – Goldman Sachs mizează pe 20 de dolari.

Dar cu ce consecințe?

Un preț prea scăzut va opri robinetul investițiilor companiilor petoliere în exploatare și producție. Nu este exclus un șoc care să ducă inflația pe teritoriul negativ, așa cum Banca Centrală Europeană prevenea încă de de acum un an.

Pe plan global, din Venezuela în Nigeria, din Algeria și până în țările Golfului, țările producătoare și-au pierdut deja cea mai mare parte a veniturilor și sunt în pragul imploziei sociale.

Pe plan climatic, scăderea prețurilor dă un semnal negativ la adresa tuturor inițiativelor ambițioase în favoarea unor economii bazate pe emisii scăzute de carbon.