spot_img
4.1 C
București
duminică, decembrie 22, 2024
AcasăExterneLe Monde: Merkel și UE bagă Grecia în carantină

Le Monde: Merkel și UE bagă Grecia în carantină

-

Ziarul francez Le Monde critică încercarea Bruxelles-ului şi a Berlinului de a pune stavilă fluxului migrator pe seama izolării Greciei. O manevră care, crede ziarul, este menită să-i acorde un prețios timp de respiro politic Angelei Merkel. Aflata sub sub controlul creditorilor și a partenerilor săi europeni, Grecia  este umilită din nou. Și din motive greșite, crede Le Monde, transmite RFI.

- Reclama -

CITIȚI ȘI: Culisele șantajului Comisiei Europene la adresa Greciei cu excluderea din Schengen: MIGRANȚII

- Advertisement -

Comisia Europeană, mandatată de către miniștrii de interne, a validat un raport al Frontex – Agenția Europeană pentru Securizarea Frontierelor –  care concluzionează că „Grecia își neglijează grav obligațiile în privința controalelor la frontierele externe.”

Urmare a acestui raport datând din noiembrie 2015, Atena a fost de acord să solicite asistența suplimentară a Frontex. În același imp însă, la Bruxelles s-a decis totuși să se pună la cale o procedură extrem de complexă, care, în cazul în care se pune în aplicare, va duce la extinderea pe timp de doi ani a restaurării frontierelor interne ale Spațiului Schengen.

- Advertisement -

Deși Comisia neagă vehement, acest lucru duce la o „carantină” a Greciei, țară prin care au intrat în Europa în 2015, cei mai mulți dintre migranții din Turcia.

Procedura Bruxelles-ului va permite Germaniei continuarea controalelor sau chiar blocarea graniței cu Austria. Idem pentru Austria, în ceea ce privește granița cu Slovenia.

Măsura ar trebui să ducă la blocarea așa-numitei „rutei balcanice” a migranților mai ales că, în același timp, Comisia a fost de acord  să ajute și Macedonia pentru a-și controla mai bine granițele.

Desigur, nu se pune problema că Grecia  este scoasă din Spațiul Schengen. Dar este evident că ruta spre nord, către Slovenia și Croația, reprezintă un loc mult mai ușor de controlat decât insulele din Marea Egee.

La Bruxelles s-a făcut un calcul cinic: izolăm Grecia și lansăm mesajul către eventualii doritori că nu au de ce să riște să se înece în mare, fiindcă oricum se vor trezi blocați într-o țară în care rata șomajului se apropie de 25%.

Dar – se întreabă le Monde – de ce nu s-a luat o asemenea decizie în toamna anului 2015, când  devenise deja clar că Berlinului îi trebuie mai mult decât cele opt luni permise de acordul Schengen pentru a-și restabili controlul asupra granițelor?

Bruxelles-ul și Berlinul s-au bazat atunci pe rezultatele rapide ale acordului cu Turcia. Dar progresele sunt prea lente, iar poziția cancelarei Merkel este destabilizată, după scandalul agresiunilor sexuale de la Köln, din noaptea de Anul Nou. Așa că este nevoie urgentă de a se reduce numărul migranților care sosesc în Germania.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img