spot_img
22.1 C
București
miercuri, mai 31, 2023
AcasăAnalizeLe Monde: Franța a refuzat să ofere Ucrainei cartografierea digitală a Belarusului

Le Monde: Franța a refuzat să ofere Ucrainei cartografierea digitală a Belarusului

-

Franța a refuzat să ofere Ucrainei cartografierea digitală a teritoriului Belarus, care ar permite aeronavelor de luptă și dronelor să efectueze zboruri de recunoaștere deasupra teritoriului țării, a informat vineri ziarul Monde.

- Reclama -

 „Autoritățile ucrainene au cerut Parisului să ofere cartografierea digitală a teritoriului Belarusului – un instrument necesar care permite aeronavelor de luptă sau dronelor să plece în misiuni la altitudini joase. Însă Franța a refuzat să furnizeze Ucrainei mijloacele pentru a permite aeronavelor sale să survoleze Belarus. ”, a raportat publicația, citând propriile surse.

După cum notează ziarul, Parisul a menționat că asistența acordată Kievului va fi „în siguranță”, dar numai dacă este vorba de protejarea teritoriului ucrainean.

Potrivit unei surse din cercurile militare, Kievul a făcut deja o cerere similară altor țări care o susțin și „nu ar fi apelat la Franța dacă nu ar fi fost refuzată”. 

Se observă că vorbim despre date digitale de teren (DTED) – un standard de date care este un model digital de teren care indică obstacole precum liniile electrice, parcurile eoliene și instalațiile militare. 

Potrivit sursei publicației, „DTED conține toate informațiile tactice necesare zborului la altitudini joase pe timp de noapte sau în condiții de vizibilitate slabă”. Datele sunt colectate de sateliți și actualizate în mod constant și „ar putea ajuta Ucraina să trimită drone să lovească ținte pe teritoriul Belarusului, în același mod în care au făcut acest lucru în mod repetat pe teritoriul Rusiei, de exemplu, la Belgorod”, a spus sursa.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img