Măsurile introduse pentru a încetini răspândirea pandemiei de COVID-19 pot aduce o ameninţare pentru drepturile omului şi drepturile politice, au avertizat peste 500 de personalităţi internaţionale, printre care laureaţi ai premiului Nobel, într-o scrisoare deschisă publicată joi, transmite DPA și Agerpres.
‘‘Chiar şi unele guverne alese democratic luptă contra pandemiei prin concentrarea unor atribuţii de urgenţă care limitează drepturile omului şi consolidează supravegherea din partea statului fără a ţine cont de constrângeri juridice, de supravegherea parlamentară sau de perioade pentru restabilirea ordinii constituţionale”, menţionează textul scrisorii iniţiate de National Endowment for Democracy (SUA) şi Institutul internaţional pentru democraţie şi asistenţă electorală (IDEA), cu sediul la Stockholm.
‘‘Nu este o coincidenţă că actuala pandemie a început într-o ţară unde circulaţia liberă a informaţiilor este reprimată şi unde guvernul i-a pedepsit pe cei care au avertizat despre pericolul virusului – avertismente care au fost considerate zvonuri răspândite pentru a afecta prestigiul statului”, se mai arată în scrisoarea deschisă, cu referire la China.
Printre semnatari se află 13 laureaţi ai premiului Nobel, inclusiv polonezul Lech Walesa şi scriitoarea şi jurnalista de investigaţii belarusă Svetlana Alexievici.
”Criza COVID-19 este un semnal de alarmă, un avertisment urgent că libertăţile pe care le apreciem sunt expuse riscurilor şi că nu trebuie să le luăm de-a gata”, adaugă semnatarii.
Scrisoarea este semnată, printre alţii, de lideri civili sau politici precum activistul pro-democraţie Joshua Wong, foşti preşedinţi precum Vaira Vike-Freiberga (Letonia) şi Joaquim Chissano (Mozambic) şi fostul ministru de externe suedez Carl Bildt.
Apelul este susţinut şi de aproximativ 70 de instituţii pro-democraţie.