spot_img
32 C
București
joi, iulie 18, 2024
AcasăAnalizeLászló Tőkés și Consiliul Național Secuiesc acuză după defilarea de Ziua Libertății...

László Tőkés și Consiliul Național Secuiesc acuză după defilarea de Ziua Libertății Secuiești: E ruşinos faptul că Jandarmeria Română a calificat drept ilegal evenimentul. Chiar şi la 33 de ani de la schimbarea regimului, România nu este capabilă să se ridice la standardele internaţionale privind drepturile minorităţilor

-

Liderii Consiliului Naţional Secuiesc şi ai Consiliului Naţional Maghiar din Transilvania condamnă faptul că Jandarmeria Română a calificat ilegală defilarea de la Târgu Mureş cu ocazia Zilei Libertăţii Secuieşti, considerând că jandarmeria a comis un abuz de putere – au declarat sâmbătă, în cadrul unei conferinţe de presă internaţionale, organizată la Cluj-Napoca.

- Reclama -

László Tőkés, preşedintele Consiliului Naţional Maghiar din Transilvania (CNMT) şi Balázs Izsák, preşedintele Consiliului Naţional Secuiesc (CNS), au declarat la conferinţa de presă, susţinută împreună cu invitaţii străini ai evenimentului de la Târgu Mureş, că refuzul de a permite defilarea pe stradă a participanţilor la festivitatea Zilei Libertăţii Secuieşti de vineri, la Târgu Mureş, este un abuz al autorităţii, astfel sute de oameni au fost obligaţi să se deplaseze pe trotuar, ceea ce înseamnă o revenire la practica de acum mulţi ani. 

- Advertisement -

László Tőkés a subliniat: condamnă şi consideră ruşinos faptul că Jandarmeria Română a calificat drept ilegal evenimentul autorizat şi anunţat în prealabil şi a încercat să limiteze dreptul de întrunire şi libertatea de exprimare a celor prezenţi.

Chiar şi la 33 de ani de la schimbarea regimului, România nu este capabilă să se ridice la standardele internaţionale privind drepturile minorităţilor – a declarat el. “În loc să avansăm spre Europa, ne întoarcem la o situaţie în care eram cu ani în urmă” – a mai spus preşedintele CNMT.

- Advertisement -

Balázs Izsák a relatat: Jandarmeria Română l-a informat verbal că demonstraţia este considerată ilegală şi neautorizată, fără să trimită un avertisment scris. În România, conform legii privind dreptul de întrunire, un eveniment este considerat ilegal dacă nu a fost anunţat sau autorizat, respectiv dacă a fost interzis ulterior – a subliniat el. 

Niciuna dintre aceste situaţii nu se potriveşte mitingului de vineri. Acesta a fost anunţat la primăria din Târgu Mureş pe 7 decembrie 2022, a primit aviz pozitiv din partea comisiei care are în componenţă şi un reprezentant al jandarmeriei. “Un eveniment nu poate fi clasificat în două feluri: dacă a primit aviz, nu poate fi ilegal” – a declarat Balázs Izsák. 

El a apreciat că intervenţia verbală a jandarmeriei care a considerat evenimentul ilegal a avut ca scop intimidarea şi descurajarea participanţilor. 

Ca răspuns la o întrebare din partea agenţiei ungare de presă MTI, el a precizat că jandarmeria nu a amendat niciun participant în ziua de vineri, dar, pe baza experienţei din anii precedenţi, se aşteaptă ca procesele-verbale să fie trimise ulterior. Dacă vor exista asemenea cazuri, vor fi lansate proceduri legale – a adăugat el. În opinia sa, acesta ar putea fi motivul pentru care autorităţile au filmat îndelung feţele participanţilor.

Dacă va exista un astfel de caz, vor fi lansate proceduri legale, a spus el. El a spus că acesta ar putea fi motivul pentru care autorităţile au filmat îndelung feţele participanţilor. 

În cadrul conferinţei de presă, László Tőkés a considerat regretabil faptul că decernarea Premiului Gábor Áron de către CNS – acordat în acest an lui Katalin Szili, consilier principal al prim-ministrului Ungariei, şi lui Miklós Bakk, politolog şi profesor universitar – nu a putut avea loc decât în sala mică a Palatului Culturii, deoarece în sala mare a fost organizată o gală judeţeană a sportului, cu toate că liderii maghiari din oraş şi din judeţ ştiau ce se va întâmpla pe 10 martie.

Potrivit preşedintelui CNMT, la gala sportivă au participat primarul Târgu Mureşului, Zoltán Soós, preşedintele consiliului judeţean, Ferenc Péter, precum şi ministrul sportului, Eduard Novák. “Am fost în aceeaşi clădire şi nici măcar nu ne-am întâlnit, ca să nu mai vorbim de felicitare” – a spus el, referindu-se la premierea lui Katalin Szili. 

La conferinţa de presă internaţională au mai participat Erika Casajoana Daunert, membră a comitetului internaţional al partidului Împreună pentru Catalonia, Luke Uribe-Etxebarria, membru al Senatului spaniol reprezentând Partidul Naţional Basc, şi Robert Starosta, preşedintele Asociaţiei de Iniţiativă pentru Autonomia Culturală în Silezia. 

Oaspeţii străini, care au participat şi la mitingul de vineri, au subliniat importanţa unităţii privind cauza autonomiei minorităţilor naţionale din Europa şi i-au asigurat pe cei ce luptă pentru autonomia Ţinutului Secuiesc de sprijinul comunităţii lor.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img